Ariadna Donner, ”Jäätiköt sulavat luultua nopeammin”(2023) takakappale. Kuva: Maija Esko

Vuoden tekstiilitaiteilija

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on jakanut Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinnon vuodesta 1981 lähtien. Nykyään se on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. Nominaatio myönnetään tunnustuksena ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoisesta työstä.

Ariadna Donner  Kuva: Philip Donner

Ariadna Donner

Vuoden tekstiilitaiteilija 2024

Ateneumista vuonna 1969 valmistunut tekstiilitaiteilija Ariadna Donner (s.1946) on palkittu pitkäjänteisestä ja omaleimaisesta työstään kuvakudoksia valmistavana taiteilijana. Kuvittajanakin toiminut Donner on tehnyt kuvakudoksia lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Donner on osallistunut aktiivisesti alan kansainväliseen näyttely- ja järjestötoimintaan. Teknisesti vaativan ammatillisen erityisosaamisen vähentyessä myös Suomessa Donner todistaa töillään pitkän kulttuuriperinnön omaavan tekniikan elinvoimaisuutta ja jatkuvuutta.

Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry nostaa palkinnon perusteluissa esiin erityisesti Donnerin taiteellisen prosessin omaehtoisuuden sekä hänen käyttämänsä kuvakudostekniikan tarinallisuuden ja taidokkuuden. Donnerin hyödyntämä tekniikka kunnioittaa ja juhlistaa taiteellisen prosessin vapautta, hitautta ja kiireettömyyttä. Kuvakudostekniikka vaatii oman ilmaisun tinkimätöntä seuraamista, joka monesti tarkoittaa teoksen osien purkamista ja uudelleen luomista yhä uudelleen. 

Päättymättömien tarinoiden kertoja
Donnerin mukaan tärkeintä on valmiin työn oikea tuntuma ja sommittelu, värien ja muotojen liike, teoksen hengittäminen ja kerronnallisuus. Työskentelystään hän kertoo: “Teokset ovat kuin päiväkirjoja. Kudon niihin ajatukseni. Kaikki liittyy kaikkeen, oma arki ja lähipiirin tapahtumat, uutiset ja ympäristö. Alkusysäys uudelle työlle saattaa lähteä uutisesta, kuten New Yorkin kaksoistornien romahdus, joka sysäsi liikkeelle Pitkä punainen vuosi teoksen. Yhtä hyvin valon siivilöityminen ikkunasta tai läheisen ihmisen poismeno voivat panna uuden työn liikkeelle. Luonnostelen töitä hyvin suuntaa antavasti piirtäen ilman väriä, usein vain osan teoksesta kerrallaan. Värit, detaljit ja työn jatkosommittelu tulevat mukaan työn edetessä. Mitä pidempi prosessi, sitä parempi. Tarina ei lopu, jokainen työ on ikään kuin jatkoa edelliselle.” 

Donner on uransa aikana tehnyt kuvituksia ja taittotyötä erilaisiin kulttuurilehtiin ja opettanut mm. kankaanpainantaa eri puolilla Suomea. Kuvakudostekniikan hän löysi jo 1980-luvulla Puolan taiteilijaliiton järjestämän kurssin myötä, ja on siitä lähtien syventynyt tekniikkaan. Donnerin teoksia löytyy mm. valtion sekä eri säätiöiden kokoelmista. Hänellä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Donner on ollut European Tapestry Forumin hallituksen jäsen vuodesta 2008 ja on jo sitä ennen ollut aktiivisesti edistämässä kansainvälistä kulttuurivaihtoa sekä kuvakudostaiteen näkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Kuva: Philip Donner

Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinnot

2005

Kaarina Kellomäki

2004

Agneta Hobin

2003

Merja Winqvist

2002

Maija Pellonpää-Forss

2001

Ritva Puotila

2000

Inka Kivalo

1999

Outi Tuominen-Mäkinen

1998

Soili Arha

1997

Helena Hyvönen

1996

Maija Lavonen ja Ulla Pohjola

1995

Anna-Maija Aarras

1994

Maisa Tikkanen

1993

Sirkka Könönen

1992

Ulla-Maija Vikman

1991

Lea Eskola

1990

Laila Leppänen

1989

Airi Snellman-Hänninen

1988

Raili ja Juhani Konttinen

1987

Maija Arela

1986

Kirsti Rantanen

1985

Kaarina Berglund

1984

Irma Kukkasjärvi

1983

Eva Anttila

1982

Anneli Airikka-Lammi

1981

Helena Halvari