Leimasinprinttejä_vaaka

Vuoden tekstiilitaiteilija

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on jakanut Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinnon vuodesta 1981 lähtien. Nykyään se on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. Nominaatio myönnetään tunnustuksena ammatillisesti ja taiteellisesti korkeatasoisesta työstä.

Laura Isoniemi, MV kuva: Tuovi Hippeläinen (2023)

Laura Isoniemi

Vuoden tekstiilitaiteilija 2023

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on myöntänyt Vuoden tekstiilitaiteilija 2023 -palkinnon Laura Isoniemelle.  

Taiteen maisteri, taidepedagogi ja tekstiilitaiteilija Laura Isoniemi (s.1962) on palkittu uraauurtavasta ja näkemyksellisestä työstään tekstiilitaiteen opettajana ja suunnittelumenetelmien kehittäjänä. Isoniemi on toiminut kolmekymmentä vuotta taiteen ja suunnittelun opetustehtävissä Aalto-yliopistossa. Sen lisäksi hän on opettanut lukuisissa muissa korkeakouluissa, sekä kotimaassa että ulkomailla, edistäen ansiokkaasti muotoilun koulutuksen kansainvälisyyttä ja monialaisuutta.  

Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry nostaa palkinnon perusteluissa esiin erityisesti Isoniemen luovaan ajatteluun kannustavan pedagogiikan sekä innovatiiviset suunnittelumenetelmät, jotka ovat vaikuttaneet monien suunnittelijapolvien työskentelyyn ja ajatteluun. Isoniemen opettamat menetelmät kumpuavat hänen omasta taiteellisesta työstään, jonka ydintä ovat kokeellisuus ja systeemiajattelu. 

Laura Isoniemi on muotoilun, taiteen ja tieteen aloja yhdistävän opetuksen asiantuntija. Opettajavaihto ja opetustyö Kiinassa ovat antaneet hänelle paljon arvokasta kokemusta, jonka pohjalta hän on kehittänyt monialaisia opetusmenetelmiä.

Isoniemi on suunnitellut monipuolisesti painokangaskuvioita, tuotteita ja julkisia tekstiiliteoksia. Hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut yli 70 ryhmänäyttelyyn Suomessa ja ulkomailla. Isoniemi on koonnut laajan kokemuksensa luovuuden opetuksesta ja kuviosuunnittelusta kirjoittamaansa Kuviollinen mieli -kirjaan, joka julkaistiin 2019.  

Isoniemi on toiminut kansainvälisissä hankkeissa sekä kuraattorina ja tuottajana useissa näyttelyissä. Suurin niistä oli Echoes – 100 Years in Finnish Design and Architecture -näyttely, joka kiersi Suomen itsenäisyyden juhlavuonna viidessä eri Euroopan maassa ja keräsi yhteensä 52 500 katsojaa.  

Suunnittelu on järjestämistä 
Laura Isoniemi juhlistaa Vuoden tekstiilitaiteilija -nimitystään juhlanäyttelyllä Order and Principles, josta hän kertoo seuraavasti: ”Palaan näyttelyssä juurilleni luovaan kuviosuunnitteluun. Teoksissa haastoin itseni ja tutkin, miten luoda mahdollisimman monta erilaista kuviota vain yhtä väriä ja muotoa käyttämällä. Olen systeemien rakentelija, ja järjestelmät kiehtovat minua. Kuvioiden teko on minulle tapa jäsentää ajatuksia ja saada asiat paikoilleen, kuvio kerrallaan. Vuoropuhelu kuvioiden kanssa on kuin peliä; yksi muutos vaikuttaa koko kuvioon.”


Kuva: Tuovi Hippeläinen (2023)

Vuoden tekstiilitaiteilija -tunnustuspalkinnot

2005

Kaarina Kellomäki

2004

Agneta Hobin

2003

Merja Winqvist

2002

Maija Pellonpää-Forss

2001

Ritva Puotila

2000

Inka Kivalo

1999

Outi Tuominen-Mäkinen

1998

Soili Arha

1997

Helena Hyvönen

1996

Maija Lavonen ja Ulla Pohjola

1995

Anna-Maija Aarras

1994

Maisa Tikkanen

1993

Sirkka Könönen

1992

Ulla-Maija Vikman

1991

Lea Eskola

1990

Laila Leppänen

1989

Airi Snellman-Hänninen

1988

Raili ja Juhani Konttinen

1987

Maija Arela

1986

Kirsti Rantanen

1985

Kaarina Berglund

1984

Irma Kukkasjärvi

1983

Eva Anttila

1982

Anneli Airikka-Lammi

1981

Helena Halvari