Kahden suomalaisen tekstiilitaiteilijan teoksia on joulukuussa esillä Kiotossa Japanissa. Nina Nisonen on kutsuttuna taiteilijana kokeilevaan tekstiilitaiteeseen erikoistuneessa GalleryGallery galleriassa, joka on yksi tärkeimmistä tekstiili- ja nykytaiteen gallerioista Japanissa. Galleristi Keiko Kawashima kiinnostui Nisosen teoksista Puolassa Lódźin kansainvälisen tekstiilitriennaalin yhteydessä.

Nina Nisosen teosten teemana on laajassa merkityksessä kieli, joka ei ole kirjoitettua vaan perustuu muotoihin, rytmiin ja liikkeeseen. Kuvakirjoituksen tavoin toimivat yksittäiset muodot jakautuvat ihmisen kaltaisiin, tanssillisiin hahmoihin ja ornamentaalisiin sekä geometrisiin muotoihin. Näistä ”aakkosista” hän rakentaa tilaan muunneltavia rytmisiä teoskokonaisuuksia. Erilaiset tekstiilimateriaalit, langat, kuidut ja paperi, innostavat ja ohjaavat Nisosen teosten syntyä ja toteutustekniikan valintaa. Japanissa esillä olevat teokset on toteutettu sekatekniikalla, joka perustuu vapaaseen virkkaukseen ja kirjontaan.

Yhteys tunnettuun galleriaan johti myös tekstiilitaiteilija Riitta Turusen sekä keramiikkataiteilija Outi Särkikosken yhteisnäyttelyn järjestämiseen, niin ikään Kiotossa sijaitsevassa Gallery Maroniessa. Gallerian näyttelyt keskittyvät esittelemään japanilaista ja kansainvälistä nykytaidetta sekä muotoilua. Molemmat galleriat sijaitsevat Kioton ydinkeskustassa.

“Tarkoituksemme on myös tutustua paikallisiin alan taiteilijoihin, ammatillisesti kiinnostaviin kohteisiin ja kerätä aineistoa matkan jälkeen Suomessa toteutettavaa taiteilijakirjanäyttelyä varten.” Nisonen kertoo.

Taiteen edistämiskeskus tukee molempia näyttelyitä.

Näyttelytiedot:

Nina Nisonen – Step by step
1.12.-15.12.2018
GalleryGallery, Kioto