Kuopiolainen tekstiilitaiteilija Tarja Wallius täyttää tänä vuonna 60-vuotta. Hän juhlistaa syntymäpäiväänsä TOIVO – HOPE -näyttelyllä Taidekeskus Ahjossa, Koksi-salissa Joensuussa. Joensuu valikoitui näyttelypaikaksi, koska hänen isänsä sukujuuret ovat Pohjois-Karjalassa: isän äiti on syntyisin Pielisjärveltä (nyk. Lieksa) ja isän velipuoli Toivo, josta näyttelykin on saanut nimensä, on syntynyt Kontiolahdessa 1900-luvun alussa.

TOIVO – HOPE -installaatio perustuu väljästi oman suvun miesten koskettaviin ja rankkoihinkin kokemuksiin: sisällissota 1918 ja siitä aiheutuneet tapahtumat. Työskentelyn aikana teos sai lentolaitteen muodon. Johan vuonna 1871 kaukainen sukulainen seppä Adam Wallius Polvijärven Lehtovaarassa rakensi oman lentolaitteensa metsän risuista ja kannoista ja lensi rakentamillaan siivillä muutaman kymmenen metriä päätyen pusikkoon.

Näyttely koostuu lentoinstallaatiosta äänineen. Materiaalin installaatioon taiteilija on kerännyt Pielisen rannoilta työskennellessään Vuonislahden taiteilijatalo Hupelissa toukokuun 2018. Myös installaation äänimaisema on pääosin äänitetty Vuonislahdessa ja lisäksi Varkaudessa ja Kuopiossa. Äänimaiseman taiteilija on suunnitellut ja toteuttanut yhdessä poikansa Simo Horsmanheimon kanssa.

Työskentelyä ovat tukeneet: Taiteen edistämiskeskus/Pohjois-Savon taidetoimikunta, Luovien alojen yhdistys Pro Mylly ry/Kuopio/#mylly10, Naisia maailman laidalla -hanke/Koneen Säätiö.

Kuva: Petra Tiihonen

Taidekeskus Ahjo, Koksi-sali, Joensuu – 18.9.-8.10.2019