Tekstiilitaiteilija Raija Jokinen piirtää ja maalaa tekstiilikuiduilla

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on valinnut Vuoden 2020 tekstiilitaiteilijaksi Raija Jokisen. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry haluaa nostaa esiin kansainvälisesti toimivan kollegansa, jonka teoksia on esitelty pääasiassa ulkomaisissa näyttelyissä. Tekstiilitaiteilija Raija Jokinen on koti- ja ulkomailla palkittu taiteilija, joka määrätietoisesti ja työlleen omistautuen on kehittänyt oman ilmaisutekniikansa. Tinkimättömällä asenteellaan hän uudistaa suomalaista tekstiilitaidetta ja tekee sitä näkyväksi kansainvälisessä kontekstissa.

Raija Jokinen tunnetaan luomastaan omaperäisestä tekstiilitekniikasta ja kuvailmaisusta, jossa ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavat muodot sulautuvat luonnonmuotoihin. Raija Jokinen nostaa teoksillaan eteemme elämää ylläpitävän muotomaailman, joka on löydettävissä lähes kaikista elollisista. Jokisen ilmaisussa orgaanisten muotojen rikas muotokieli varioituu juuristoihin ja oksien verkostoihin – lopputuloksena on ulkonäöltään hauraita, mutta sisällöltään voimakkaita esittäviä tai abstrakteja tekstiiliteoksia.

Tekstiilitaiteen kentällä Raija Jokisen tekniikka ja ilmaisu ovat ehdottoman omaperäisiä. Jokinen pilkkoo kouriintuntuvia asioita alkutekijöihinsä ja järjestää ne uudelleen erilaisiksi yhdistelmiksi. Hän löytää analogioita materiaalisten ja abstraktien rakenteiden välillä ilmaisten niitä teoksissaan riipaisevan kauniisti. Raija Jokisen työtapaa voi verrata piirtämiseen ja maalaamiseen, mutta hänen materiaalinaan on tekstiilikuitu. Teosten viiva muodostuu kuidusta ja ompeleesta ja näillä elementeillä Jokinen piirtää kuvamaailmaansa. Herkästä ulkonäöstä huolimatta materiaalit ja tekotapa ovat erittäin kestäviä ja teosten tunnelma ja sisältö intensiivistä.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on tekstiilitaidetta edistävä ammatillinen asiantuntijajärjestö, joka on yksi Ornamo ry:n jäsenjärjestöistä. TEXO on vuodesta 1981 lähtien nimennyt ansioituneen jäsenensä Vuoden tekstiilitaiteilijaksi. Myönnetty palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa.

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
TEXO ry:n puheenjohtaja Miia Pöytälaakso puh: 040 0613530, info@tekstiilitaiteilijattexo.fi
Tekstiilitaiteilija Raija Jokinen, puh: 050 5401322, www.raijajokinen.fi

Aiheita – Raija Jokisen juhlanäyttely 15.2-19.4,2020 Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Aiheita -näyttely juhlistaa Jokisen 30-vuotta jatkunutta aktiivista näyttelytoimintaa. Taiteilija Raija Jokinen koostaa kuvia arkisen olemisen tilanteista ja käänteistä kuitu kerrallaan. Keskiössä on ihmisen hahmo, tyyppi, joka on kuka vaan ja jossa heijastuvat sisäiset ja ympäristön tunnelmat. Ulkoinen vaikuttaa sisäiseen ja päinvastoin, mutta missä kulkee rajapinta niiden välillä?

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski
Sääksmäentie 772
37700 Sääksmäki

Näyttely on avoinna:
ti-pe 11-17, la-su 12-18