Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen näyttely ”Väriä, valoa ja iloa” Forssan museon Galleria Moletissa 9.6. – 5.7.2020.

”Näyttelyn teoskokonaisuutta valmistaessani on maailmaa ravisuttanut koronavirus. Sen vaikutukset ovat tulleet meille äkillisesti ja yllätyksinä. Tulevaa ei ole voinut ennustaa tai arvata. Korona on tunkeutunut ajatuksiin ja ravisuttanut syvältä. Terveys ja suhteet läheisiin ihmisiin ovat korostuneet. Koronan myötä myös teokseni ovat saaneet uusia merkityksiä. Niissä heijastuu ihmisten tämän hetkinen eristyneisyyden ja epävarmuuden tila. Vaikka teokset Hiljainen huone 1 ja 2 sekä Suljettu huone ovat valmistuneet ennen pandemiaa, ovat ne nyt hyvin ajankohtaisia. Pintaan hahmottuu huoneen ääriviivat ja tilan tyhjyys. Turvallisuudentunteemme on horjunut. Miten pääsemme tästä yli? Välillä tuntuu kuin värit ja elämän ilo olisivat kadonneet ympäriltämme ja elinympäristö kaventunut liian ahtaaksi.”  

Merja Keskisen teokset edustavat nykytekstiilitaidetta. Hänen lähestymistapansa on sekä koloristinen että matemaattinen: taiteilija  tulkitsee ympäröivää maailmaa väreillä. Teoksiin syntyy eri kokoisten osien ja värillisten elementtien muodostamia kudottujen tilkkujen sommitelmia, joiden pinnan struktuurit ja tiheydet vaihtelevat.  Työt perustuvat matemaattisiin pohdintoihin ja värien ja lankojen systemaattiseen yhdistämiseen ennalta valitun järjestelmän mukaan.

Keskisen teokset syntyvät itse kehitellyllä ja sovellellulla kudontateknikalla. Hän kutoo kangasta virittämällä langat erilaisten kehikoiden ja raamien ympärille, ilman kangaspuita. Näin kudottuun pintaan muodostuu yksinkertainen palttinainen sidos: langat risteävät keskenään pysty- ja vaakasuoraan.  Struktuuriin ja sidokseen vaikuttaa langan laatu ja paksuus. Pääasiallisesti Keskisen teosten materiaalina on luonnonmateriaalit, erityisesti pellava.

***

Galleria Moletti  
Wahreninkatu 12,
30100 Forssa

Huom! Museo pyrkii huolehtimaan vierailijoidensa turvallisuudesta rajoittamalla sisäänpääsyä kerralla n. 10 hengelle. Museon tiloissa on saatavilla käsidesiä ja kertakäyttöhanskoja. Pintoja siivotaan tehostetusti. Tulethan vain terveenä museoon!