Vuoden tekstiilitaiteilija 2020 Raija Jokisen tekstiilitaidetta esillä Höyry-galleriassa Korpilahdella 7.-29.11.2020.

”Koostan kuitu kerrallaan kuvia arkisen olemisen tilanteista ja käänteistä. Keskiössä on ihmisen hahmo, tyyppi, joka on kuka vaan ja jossa heijastuvat sisäiset ja ympäristön tunnelmat. Ulkoinen vaikuttaa sisäiseen ja päinvastoin, mutta missä kulkee rajapinta niiden välillä?

Teoksissani esiintyy usein ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavia orgaanisia kuvioita, mutta ne lomittuvat ja sulautuvat juuristojen ja oksien kaltaisiin muotoihin olematta kuitenkaan erityisesti mitään niistä. Näiden muotojen samankaltaisuus ja loputon variointi sekä niiden elämää ylläpitävä luonne on kiehtovaa ja niissä hauraus ja vahvuus kulkevat käsikädessä.

Työtapaani voi verrata maalaamiseen, piirtämiseen ja kuvanveistoon, mutta materiaalina on pellavakuitu, jota yleensä käytetään esim. öljymaalauksen tai grafiikan pohjamateriaalissa. Tekniikallani on yhteyksiä myös paperinvalmistukseen ja tekstiiliin. Erityisen tekniikkani avulla teokseni muotoutuvat vapaasti eivätkä rajaudu kehysten mukaan. Valo ja varjo luovat irtonaisesta viivastosta muuntuvia kertatumia.”

 

Korpilahdentie 10, Korpilahden satama
41800 Korpilahti, Jyväskylä
 

Näyttely avautuu taiteilijatapaamisella la 7.11.2020 klo 12-15.
***
Artikkelin kuvituskuvana Raija Jokisen teos ”Siemen” (2020)