Muotoilusyksy-näyttelysarjan kolmantena näyttelynä Täky Galleriassa nähdään kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjolan näyttely. 

”Käsissäni kulkevat elämän viivat ja langat. Niillä kirjon näkyväksi näkymättömän, tietoisen ja tiedostamattoman, pimeyden ja valon. Työ vie itseänsä eteenpäin ilman valmiita suunnitelmia ja löytää uusia teitä. Läsnäolo, tunteet ja mielikuvat siirtyvät teoksiin. Olen välittäjä: neula lipsahtaa sormeen, vähän verta, olen olemassa.

Neula on siveltimeni, värit elävät sydämessä. Hetket, sanat ja ilmeet. Helmet, pelikortit ja kivet. Teen neulalla ja langalla muistikuvia ihmisistä, ajan kulusta ja arkeen kätkeytyneestä pyhyydestä. Etsin menneen ja tulevan jälkiä kankaista, vanhoista ja uusista, värjätyistä ja kirpputoreilta löydetyistä. Langanpätkät, repeämät, tahrat, kulumat, saumat ja reiät ovat viestejä.

Yhdistelen teoksissani käsin- ja konekirjontaa, nappeja, pihlajanmarjoja, ruusunlehtiä, vanhoja koruja, hauen selkärankanikamia, hehkuvia sametteja, läpikuultavaa silkkiorganzaa. Materiaalin tuntu ja niiden rikkaus ovat sormenpäissä.

Kirjonta vaatii rauhan, hiljaisuuden ja keskittymisen tilan. Kirjonnan meditatiivisuus on yhdistänyt sen elämän suuriin juhlatapahtumiin kuten syntymään, avioliittoon ja kuolemaan, ikuiseen kiertokulkuun, jossa itsekin olen mukana. Kirjonnan suuritöisyys, tuhannet pistot ja lukuisat työtunnit tuovat siihen pyhyyttä ja arvokkuutta, jonka edessä haluan hiljentyä.”

Täky Galleria
Satamatie 10
Linnoitus, Lappeenranta

Näyttely avoinna:
6.11.-30.11.2020
ti-pe 11-17
la-su 11-15

***

Artikkelin kuvituskuvana Ulla Pohjolan tekstiiliteos ”Käärinliina”.