Tekstiilitaiteilija Merja Keskisen tilaustyönä tekemä tekstiilitaideteos ”Elämän värikkäät langat” on valmistunut Eläketurvakeskuksen uusin toimitiloihin Kalasatamaan Helsinkiin.

Teos koostuu 27 erivärisestä verkkomaisesta osasta. Osittain päällekkäin asettuvat läpinäkyvät liuskat on valmistettu kudontatekniikkaa soveltaen.Teoksen materiaalina ovat pääosin ohuet pellavalangat, osin myös puuvillalangat. Tekstiiliteos on leveydeltään lähes 6,5 metriä leveä, korkeudeltaan 180 cm. Teoksessa toistuvasta rytmistä, värisävyjen runsaudesta ja tummuuden vaihtelusta syntyy tilaan harmoninen kokonaisuus. Ilmavirrasta johtuva hento liike tai katselusuunnan muutoksen aiheuttamat nyanssien vaihtelut tarjoavat mahdollisuuden inspiroivaan hetkellisyyteen. Katsojia herätellään oivaltamaan värien monimuotoisuus ja herkkyys, löytämään merkityksiä pienten nyanssien kautta.

”Tulkitsen elämää ja ympäröivää maailmaa väreillä. Tilaan asettuvista verkkomaisesti kudotuista osista muodostuu rakennelma, joissa tutkin värien hahmottumiseen vaikuttavia tekijöitä. Läpinäkyvistä ja päällekkäin asettuvista värialueista syntyy vaihtuvia värikokemuksia. Värit voivat hävitä lähes olemattomiin tai voimistua määräänsä suuremmiksi”, Merja kertoo.

Työn synnyssä kiehtoi ennakoimattomuus
Sinisen, punaisen ja keltaisen värin sävy, tummuus ja puhtaus muuttuvat, kun lankoja yhdistetään keskenään ja harmaiden sävyjen kanssa. Teos perustuu systematiikkaan. Tarkkaan määritellyistä lähtökohdista syntyy väriyhdistelmiä, joiden sävyjä on vaikea ennakolta hahmottaa. Työn kevyt rakenne, värien läpinäkyvyys, osien asettuminen päällekkäin sekä valo, sen suunta ja määrä, haastavat arvaamattomuudessaan. Samalla ne antavat mahdollisuuden varioinnille ja teoksen ilmeen moninaisille muutoksille, värien soinneille.

Samankaltaiset elementit toistuvat eri väreissä läpi työn. Jokainen osa on kuitenkin toisistaan poikkeava, uniikki. Kuten me ihmiset, samankaltaisuudessamme aina erilaisia. Elämän kirjossa värit vaihtuvat vaaleista ja heleistä sävyistä tummiin, raskaimpiin sävyihin. Oma värimme on vuorovaikutuksessa myös ympärillä oleviin sävyihin.

***
Artikkelin kuvituskuvana on Merja Keskisen teos ”Elämän värikkäät langat” (2020).