European Tapestry Forumin järjestämä ARTAPESTRY6 on kuudennen kerran järjestettävä kiertävä eurooppalaisten kuvakudosten näyttely. Näyttelyssä nähdään teoksia neljältä texolaiselta tekstiilitaiteilijalta.

Helmikuussa 2021 avautuvaksi suunniteltu näyttely Silkeborg Badissa, Tanskassa on jouduttu koronapandemian vuoksi siirtämään, ja näyttelyn uudet avajaiset pyritään järjestämään maaliskuun alussa. Näyttelyyn valitut teokset ja taiteilijaesittelyt ovat kuitenkin jo nähtävillä verkkokatalogissa.

Suomalaisista tekstiilitaiteilijoista mukaan näyttelyyn valittiin texolaiset taiteilijat Ariadna Donner kuvakudoksellaan ”Lively and Silent Winter”, Soile Hovila teoksillaan ”World of Contrast I” ja ”World of Contrast II”, Aino Kajaniemi kuvakudoksellaan ”Understanding” sekä Inka Kivalo teoksellaan ”Fragrance”. Vuoden 2021 näyttelyyn tarjottiin kaiken kaikkiaan169 kuvakudosta, joista jury valitsi 43 teosta 40:ltä  tekstiilitaiteilijalta. Kuvakudosnäyttelyyn kutsuttiin lisäksi kaksi merkittävää yhdysvaltalaistaiteilijaa Helena Hernmarck ja Nancy Koenigsberg. Kolmihenkisen juryn jäsenenä toimi myös suomalainen tekstiilitaiteen asiantuntija, taidehistorioitsija Leena Svinhufvud

Tekstiilikulttuurin professori Lesley Millat avaa tulevaa näyttelyä seuraavasti: ”Pala kangasta ei ole koskaan vain pala kangasta. Tietoisesti ja alitajuisesti kangas on taiteilijan/valmistajan ja yleisön/omistajan materialisointi historiasta, kontekstista, taidosta ja kosketuksesta. Se kietoutuu meidän kaikkien – minun ja sinun DNA:han. Kuvakudosten tekijöinä me vartioimme ja ylläpidämme vuosisataisia sosiaalisia ja kulttuurisia kertomuksia…”

Artapestry6 näyttelykiertueen kalenteri:
Tanska: ArtCentre Silkeborg Bad                 1.3.2021 – 18.4.2021
Ruotsi: Kulturcentrum Ronneby Kunsthal    13.11.2021 – 10.1.2022
Suomi : Keski-Suomen museo, Jyväskylä    1.6.2022 – 30.8.2022

Päivämäärät voivat muuttua koronan myötä. ETF neuvottelee parhaillaan myös neljännestä näyttelykohteesta.
Artapestry6-näyttelyyn voi tutustua European Tapestry Forumin www-sivuilla, osoitteessa https://www.tapestry.dk

***

Artikkelin kuvituskuvana on Aino Kajaniemen kuvakudos ”Understanding” (2019).