Monipuolisesti taiteen ja kulttuurin kentällä toimiva TaM Erja Hirvi on Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilija.

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry haluaa nostaa esille ansioituneen ja pitkän uran teollisten painokankaiden parissa tehneen tekstiilitaiteilijan ja -suunnittelijan, taiteen maisterin Erja Hirven. Jo 90-luvulta saakka merkittävää uraa poikkitaiteellisesti kulttuurin parissa luonut Hirvi on yksi sukupolvensa menestyneimpiä ja tunnetuimpia kuosi- ja tekstiilisuunnittelijoita Suomessa. Hirven laaja-alaiseen asiakaskuntaan kuuluu monia kotimaisia ja kansainvälisesti tunnettuja brändejä Marimekosta Samujiin.

Tunnusomaisinta Erja Hirven työskentelylle on vahva visuaalisuus, monisyinen värien käyttö sekä omaperäinen ilmaisu. Hänen värikäs luontoaiheiden tyylittelynsä on omaa luokkaansa samoin kuin hänen intuitiivinen, nopea ja konstailematon maalaustapansa. Hirven nykyiseen työtapaan kuuluukin suunnitella ja maalata kuosimallit ilman erilistä luonnosvaihetta. Työtapa on perua Kiasman ja Marimekon Kimpassa-näyttelystä (2014), jonka teokset Hirvi maalasi vesipetsillä vanerille. Se vaati nopeutta, joka jäi pysyväksi tavaksi. Erja Hirveä kuvaa myös hänen tinkimätön ja intohimoinen asenteensa suunnittelijan työhön ja siihen sisältyvään vastuuseen.

Erja Hirven kynästä ja pensselistä on syntynyt lukemattomia suosittuja malleja, joista erityisesti Marimekolle suunniteltu Lumimarja on noussut suomalaisten rakastamaksi klassikoksi. Hirvi kertookin, että moni ammatillinen onnistuminen on syntynyt painokoneen äärellä: ”Painokoneet ja -tekniikat ja mahdollisuus olla prosessissa mukana on vaikuttanut moniin kuosimalleihin. Marimekossa olen saanut usein vaikuttaa itse toteuttamistapaan; malli on voitu painaa kankaalle ja avokaavio päälle, jolloin värit sekoittuvat ja pehmenevät.” Nykyään Hirvi tunnetaan kuosi- ja kuviosuunnittelun ohella myös monipuolisesta materiaalin tuntemuksestaan. Hirvi on laajentanut tekstiili- ja muotoiluosaamistaan kudottujen tekstiilien, paperituotteiden ja kodinsisustusesineiden suunnittelun alueelle.

Tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija Erja Hirvi (s. 1968) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) v. 1997. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Erja Hirvestä julkaistaan myöhemmin tänä vuonna kirja, joka käsittelee laajasti hänen tuotantoaan ja työskentelytapojaan.

Tunnustuspalkinnon jakotilaisuus järjestetään torstaina 25.2.2021 klo: 18 alkavassa instalivessä TEXOn IG tilillä @texo_ry

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n puheenjohtaja Miia Pöytälaakso puh: 0400 613 530, info@tekstiilitaiteilijattexo.fi
Vuoden 2021 Tekstiilitaiteilija Erja Hirvi puh: 050 567 34 38, hirvi@mpoli.fi

***

Artikkelin kuvituskuvassa Erja Hirvi ja Tikaulle suunniteltu ryijymatto ”Fera” (2018), kuva: Maiju Suni