Tekstiilitaiteilija Helena Vaari suunnitteli Turun arkkihiippakunnan uudelle piispalle Mari Leppäselle piispan liturgisen asun.

Helmikuun alussa piispanvirkaan vihitty Mari Leppänen puettiin virkaanastujaisissa uuteen, häntä varten valmistettuun piispankaapuun ja -hiippaan, jotka on suunnitellut ja kirjonut tekstiilitaiteilija Helena Vaari ja ommellut käsityömestari Tytti Helles. Kaavun nimi on ”Siunattu maa”. Helena Vaari on suunnitellut piispan juhla- ja työasuun luontosymboliikkaa ja yhdistänyt siihen keskiaikaisen tuomiokirkon muotokieltä. Vaari on taidekirjonut piispankaavun symboliikan maalauksellisella tekniikalla. Hänen työnsä on vaativaa taidekäsityötä, jossa yhdistyvät vapaa taidekirjonta ja applikaatio.

Piispankaavun symboliikassa on haluttu liittyä hiippakunnan pitkään historiaan. Yksi innoittajista oli Pyhä Birgitta (1303–1371), näkijä, kirkon uudistaja ja hengellisen sääntökunnan perustaja. Birgitan vaikutus näkyy Suomessa Naantalin birgittalaisluostarin kautta, missä myös suomalainen käsityötaito puhkesi kukoistukseen. Samaan perintöön liittyy nyt myös Vaarin suunnittelema piispankaapu.

Asun väri on lämpimän vaaleanruskea. Kaavun kaulukseen on kirjottu pihlajan kukkia, lehtiä ja marjoja. Punaiset marjat symboloivat Vaarin mukaan Kristuksen verta ja valkoiset kukat voitonkruunua. Selässä on elämänpuu, joka symboloi ihmisen yhteyttä Jumalaan. Elämänpuusta kasvaa pihlajan neljä vuodenaikaa, jotka kiertävät piispankaavun kaulusta. Talvi, kevät, kesä ja syksy seuraavat toisiaan. Hihansuihin on kirjottu kukkia ja yrttejä. Kaavun solkena on Leppäsen kirpputorilta löytämä Kalevala Korun Pyhän Birgitan solki.
– Siinä on viisi kiveä, amaldiinigranaattia, viiden haavan symbolina, mikä jälleen yhdistyy pihlajaan. Monilla suomalaisilla naisilla on tämä koru, Helena Vaari kertoo.

Mari Leppäsen piispanvihkimys oli 7.2.2021 Turun tuomiokirkossa. Messu on katsottavissa YLE Areenassa ja Virtuaalikirkossa.

***

Artikkelin kuvituskuvana on yksityiskohta piispa Mari Leppäsen piispankaavun etuosasta. Kuva: Helena Vaari (2021)