Polkuja-näyttelyssä tutkitaan erilaisia luonnon muotoja ja pintoja. Näyttelyssä on esillä yli kolmekymmentä eloisaa ja muhkean värikästä ryijyä. Sammalvaaran rönsyilevät ryijyt levittäytyvät organaanisina ryppäinä museon seinille. Inspiraationa ovat olleet erityisesti sammalmättäät, jäkälät, levät ja korallit. Sammalvaara käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja ja yhdistelee paljon erilaisia hitaita perinnetekniikoita käsin: kutomisesta tuftaamiseen ja neulomisesta virkkaukseen. Vastapainona perinteisille tekniikoille on ryijyjen muotokieli uhkean rönsyilevää, pala luontoa modernilla otteella. Jokainen ryijy on aina oma lennokas prosessinsa, eikä Sammalvaara aina suunnittele teosta etukäteen vaan antaa työlle tilaa kasvaa.

Näyttelyn teoksissa tutkitaan luontosuhdettamme, tilallisuutta, sekä seikkailun ja tutkimisen huumaa materiaaleilla ja väreillä leikkien. Töistä välittyy oivaltamisen ilo ja hiljainen, tutkiva vuorovaikutus meitä ympäröivän maailman kanssa. Perinteisten käsityömenetelmien käyttö modernissa ryijytyöskentelyssä keskustelee luontevasti Villa Carlsron perinnekokoelman kanssa, luoden linkin menneen ja nykyhetken välille. Ryijyt ovat erityisen ajankohtaisia myös niiden vaatiman hitaan ja meditatiivisen valmistusrytmin ansiosta – tarkka ja huolellinen käsin työskentely on vastalause aikamme herkeämättömälle tahdille ja kiihtyvälle kulutuskulttuurille.

 

P O L K U J A – ryijyn uudet muodot
1.6.-31.8.2021

Carlsron Museo
Carlsrontie 181,
64100 Kristiinankaupunki

avoinna: Ti-Su 12-16

***
Artikkelin kuvituskuvassa Melissa Sammalvaaran tekstiiliteos ”Coral” (2020).