Loistava kukka -näyttelyssä kasveissa virtaa kuosimainen elinvoima. TEXOn hallituksen aktiivijäseniin vuodesta 2019 saakka kuuluneen tekstiili- ja kuviosuunnittelija, ikebanisti Tanja Vallan näyttelyssä on esillä vivahteikkaita tussimaalauksia sekä japanilaisia ikebana-asetelmia.

Näyttelyssä esillä olevien tussimaalausten lähtökohtana ovat kasvien yksilölliset muodot, hehkuvat kukat ja rehevät lehdet. Maalaukset ilmentävät kasvien valtavaa kasvupotentiaalia siemenestä täysimittaiseksi kasviksi. Etenkin pohjoisen pallonpuoliskon lyhyt kesä ja kesäajan pitkä päivä virittävät kasvit kehittymään nopeasti. Teokset ovat kuin kuvitteellisia läpileikkauksia kasvien solukkoon, joka väreilee pintamaisena kuviointina ja väriliukuina. Teoksissa ei ole olennaista toisintaa kasveja esittävyyteen asti vaan välittää niiden hehkuvaa potentiaalia. Näyttelyn tussimaalaukset on toteutettu ohuelle ja herkälle tussimaalauspaperille. Tanjan menetelmä on käyttää maalatessa paljon vettä, joten lopullinen individuaali teos paljastuu vasta värien kuivuttua. 

Tilassa on myös kukkien hehkuvia värejä, vehreyttä ja muotoja ylistäviä ikebana-asetelmia. Ikebana on japanilainen taidemuoto, jossa luonto ja ihminen kohtaavat.

Tanja Valta kuuluu moderniin Sogetsu ikebana-koulukuntaan, joka on yksi tunnetuimpia ja maailmalla laajimmalle levinneitä ikebana-koulukuntia. Ikebana ajatteluun kuuluu olennaisena osana ‘kukan eläväksi tekeminen’. Sanotaan, että ikebana on yhtä kuin kukkien tie ja tällä matkalla ei ole päätepistettä. On vain polkuja ja sivuhaaroja, joita pitkin asetelmien tekijä voi kulkea ja kartuttaa osaamistaan ja näkemystään. Asetelman täytyy hengittää, elää omaa elämäänsä ja kertoa omaa tarinaa. Siinä täytyy näkyä tekijän sielu ja kädenjälki. Ikebanaa tehdessä Tanja Vallan pyrkimyksenä on pitää työskentely leikkimielisenä ja kokeilullisena ilman liiallista vakavuutta.

 

L O I S T A V A  K U K K A
1.5. – 30.5.2021
Galleria Maari

Jokikatu 22,
06100 Porvoo

***
Artikkelin kuvituskuvassa Tanja Valta Galleria Maarin tiloissa. Kuva: Anni Koponen