Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi vuonna 2021 on valittu tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 30. kerran.

Johanna Gullichsen on tunnettu perinteisiä sidoksia hyödyntävistä graafisista sisustuskankaistaan. Hän on tehnyt pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti työtä kangastyyppien ja mallien tuomisessa nykypäivään. Johanna Gullichsen perusti oman yrityksensä jo vuonna 1989. Läpimurto tapahtui kuitenkin vasta, kun hän avasi liikkeen Pariisissa 1997. Samoihin aikoihin luotiin ensimmäiset yhteydet Japaniin. Gullichsenin omaan mallistoon kuuluu kankaita, sisustustuotteita ja asusteita. Suunnitteluprojektien myötä uusia aluevaltauksia ovat mm. sementtilaatat ja tatamimatot.

Palkintojury totesi, että Johanna Gullichsenin suunnittelemissa kankaissa näkyy luonnonmateriaalien, käsin tekemisen ja kudontaperinteen säilyttämisen arvostus. Gullichsen on pystynyt yhdistämään taiteellisen ja luovan työnsä kestävästi toteutettuun sarjatuotantoon. Hänen omaa nimeään kantavan brändin kankaat kudotaan Suomessa luonnonmateriaaleista ja niiden huolellisesti mietityt väriyhdistelmät täydentävät luontevasti suomalaista sisustus- ja huonekalusuunnittelua ja muotoilua.

Omaleimainen kädenjälki on tuottanut myös yhteistyöhankkeita niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin suunnittelijoiden ja yritysten kanssa, totesi jury. Johanna Gullichsenin tuotanto jatkaa vahvana suomalaisen tekstiilitaiteen perinnettä.

Kaj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin (1911–1989) työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Erityinen ansio on, jos palkinnon saaja samalla tuo arkeen kauneutta, iloa ja parempaa elämän laatua. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Kaj Franck -muotoilupalkinnon on perustanut Design Forum Finland vuonna 1992 ja sen rahoittaja on Suomen Messusäätiö. Vuoden 2021 Kaj Franck -muotoilupalkinnon juryyn kuuluivat toimitusjohtaja Petteri Kolinen / Design Forum Finland, muotoilujohtaja Hanna Harris / Helsingin kaupunki, vaatesuunnittelija Anna Ruohonen, toimitusjohtaja Päivi Tahkokallio / Tahkokallio Design+ ja muotoilija, professori Heikki Orvola.

Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on osa Design Forum Finland Awards -näyttelykokonaisuutta ja avoinna Galleria A2:ssa Helsingissä 3.–24.6.2021.

K A J  F R A N C K   M U O T O I L U P A L K I N T O  2 0 2 1: Johanna Gullichsen

3.–24.6.2021
Galleria A2 
Annankatu 12, Helsinki

***

Artikkelin kuva: Elina Simonen