Forssan Kuosikeskus avautuu kesällä 2021. Ensimmäinen näyttely esittelee painokankaan ikivanhaa ja suosittua aihetta eli kukkaa eri muodoissaan. Museon rönsyilevistä kokoelmista kesäisen kimaran nostalgisia kukkakuoseja on valinnut kuosisuunnittelija, TEXOn hallitusaktiivi, TaM Tanja Valta.

Uusi museokohde Kuosikeskus on omistettu Forssan ainutlaatuiselle painokangaskokoelmalle. Forssan tehtailla aloitettiin kankaan painaminen vuonna 1861 ensimmäisenä Suomessa. Tuolloin Forssan kutomon yhteydessä sijainneessa painosalissa käynnistettiin ranskalainen perrotine-painokone. Kankaan painaminen alkoi pienestä, mutta vuosien mittaan sen merkitys tehtaan tuotannossa kasvoi. Vuonna 1951 Finlayson perusti suunnitteluateljeensa Forssaan. Kankaita painettiin aina vuoteen 2009. Vuosikymmenten
mittaan painokangastuotannosta sekä suunnitteluosaston työstä kertyi mittava arkisto. Se annettiin Forssan museon hoitoon vuonna 1996, kun kutomotoiminta lopetettiin. Forssa museon uusi museokohde, Kuosikeskus, on omistettu tälle ainutlaatuiselle painokangaskokoelmalle. 

Kuosikeskuksen suojissa on kymmeniätuhansia painokangasmalleja alkuperäisluonnoksina ja kangasnäytteinä. Kokoelmasta löytyy niin Forssa-yhtiön vanhoja eurooppalaismalleja kuin tuttuja nostalgisia Finlayson-kuosejakin 1960- ja 70-luvulta sekä myös muiden tekstiilituottajien tuotearkistoja. Osa luonnoksista on ennennäkemättömiä.
 

IHANA KUKKA!
Näyttelyn idea syntyi, kun huomattiin, että Kuosikeskuksen pysyvän näyttelyn rakentaminen siirtyisi syksyyn. Kun tekstiiliaineistoa ja painokankaiden luonnoksia kuljetettiin uuteen kokoelmatilaan, mukana seurasi kymmenen vanhaa puista piirustuslaatikkoa. Niiden sisältä paljastui eri-ikäisiä kuosiluonnoksia, joista valtaosassa aiheena oli kukka. Samaan aikaan suunnittelija Aini Vaari kertoi kukka aiheen tärkeydestä omalle suunnittelulleen. Yhteensattumat nivoutuivat suunnitelmaksi: kesällä 2021 Kuosikeskus keskittyisi painokankaiden ihaniin kukkiin.  
Näyttelyn kuraattoriksi kutsuttiin Tanja Valta, kuosisuunnittelija monien upeiden kukkakuosienkin takaa. Valta valitsi piirustuslaatikoiden aarrearkusta kymmenen kuosiluonnosta, jotka avaavat mm. kuosisuunnittelun prosessia. Näiden luonnosten tekijöitä ovat Arja Mattila, Aino Kauranen, Helena Kaulio-Turkki, Pirkko Hammarberg, Mirja Tissari, Aini VaariClara Nordfors ja Kirsti Rantanen. Kymmenen ydinkuosin ympärille valittiin kattaus kukkakuoseja 1900-luvun alusta 1980-luvulle saakka – sekä valmiissa painokankaissa että luonnoksissa.
 

I H A N A   K U K K A !
15.6.-15.8.2021

Kuosikeskus
Wahreninkatu 13
Forssan Kehräämöalue

***

Artikkelin kuvituskuvassa Mirja Tissarin värioriginaali vuodelta 1972.