Johanna Pöykön näyttelyiden sarja jatkuu Forssan museon Galleria Moletissa kesäkuun ajan. Galleria Moletissa nähdään Johannan näyttely ”Rakentaja”, joka tutkii ja käsittelee ihmisten muovaamia tai määrittämiä tiloja. Esillä oleva teoskokonaisuus kertoo ihmisestä rakentajana; ympäristön, yhteiskunnan ja ihmissuhteiden rakentajana.

Taiteen tekemisen metodi uusmaterialismi kuvaa Johanna Pöykön tekemisen tapaa. Hän hakee ja myös saavuttaa intensiivisen suhteen tämän hetkisen työkaverinsa –  lakanakankaan – kanssa. Materiaali ei ole vain jotain, vaan taiteilija ja materiaali toimivat yhteistyössä. ”Taiteen tekemiseni lähtee liikkeelle valkoisesta lakanakankaasta, jota työstän kuvioimalla eli serigrafialla kankaalle sekä maalaamalla. Sen jälkeen jatkan työstöä jäykistämällä, viiltelemällä, ompelemalla; riippuen siitä, minkälaista luonnetta teokseen haen.” Johanna kertoo teosten synnystä.

Lakanakangas on ollut osa Johannan taiteen tekemistä pitkään. Viimeisimmissä teoksissaan hän on käsitellyt luonnon ja ihmisen muovaamia ja määrittämiä tiloja. Teosten kerroksellinen ja viilletty rakenne kuvastaa yhtä lailla suojautumisen tarvetta ja uhkaa, mutta myös asian käsittelyä ja etäisyyden kertymistä. Materiaalina lakanakangas omaa pitkän historian ihmiskunnan vaatettajana ja suojaajana. Ihmiskunnan kehittyessä myös tietoisuuden tila eri asioista on lisääntynyt. Puuvillaan liitetään aiempaa enemmän pehmeiden ja nostalgisten arvojen lisäksi ristiriitaisia ajatuksia, jotka liittyvät sen viljelyn kuluttamaan veteen sekä sen vaatimien lannoitteiden ja rikkaruohomyrkkyjen sairastuttamiin maaperään ja viljelijöihin. Lakanakangas kantaa samanlaista taakkaa mukanaan kuin ihminen omassa kehossaan.

”Vuoden 2020 teemana taiteen tekemisessäni oli ”Tutkimuksia riittävästä suojasta”. Teema on alkanut henkilökohtaisista kokemuksista vuoden 2019 lopulla laajentuen maailman tilanteen muuttuessa yhteisölliseen kokemukseen. Suojautumisen tarve voi olla yhtä aikaa henkilökohtainen ja yleinen. Suojautumisen tarpeeseen liittyy uhkaa ja tarvetta piiloutua. Kiinnostava on se hetki, kun uhka alkaa poistua. Suojaverhoa voi jo hieman raottaa tai suojatunut huomaakin ajan tehneen tehtävänsä ja uhkan olleen todellisuudessa uuden kohtaamisen pelkoa. Minua kiinnostaa tilat ja niiden välittämät tunnelmat. Tilat mahdollistavat yksinolon / yhdessäolon. Kiinnostavaa on myös ihmisten suhde tiloihin ja toisiinsa sekä niiden tulkitseminen kuvataiteen keinoin. Teen paljon fyysisesti ja kokeiluja isossa mittakaavassa. Teen tekstiilipohjaisia installaatioita ja veistoksia, joissa yhdistyy tilalliset muistot lakanakankaista sekä ihmiset osana muistoja.” Johanna taustoittaa.

 

R A K E N T A J A
9.6.-29.6.2021

Galleria Moletti
Wahreninkatu 12,
30100 FORSSA

 

***
Gallerian Moletin näyttelyn lisäksi Johanna Pöykön teoksia on esillä  Wiurilan kesän näyttelyssä ”Katseen kääntöpiiri”.
Näyttely on avoinna 11.6.-29.8.2021. Wiurilan näyttelyssä on esillä myös muiden texolaisten, Sanna Majanderin ja Soili Arhan teoksia.