Tekstiili- ja kuvataiteilija Sirpa Hannele Heinosen taidokkaita minitekstiilejä nähdään tänä kesänä kahdessa kansainvälisessä näyttelyssä Ukrainassa ja Italiassa.

THE 10TH INTERNATIONAL MINI TEXTILE ART EXHIBITION ”SCYTHIA”
”Labels” (2020) teos on esillä Ukrainassa järjestettävässä The 10th International Mini Textile Art Exhibition Scythiassa. Jurytetyssä minitekstiilinäyttelyssä on esillä 147 minitekstiiliä 35 eri maan taiteilijoilta. ”Labels” teoksen innoittajana on toiminut vanhojen vaatteiden kudotut tuotemerkit. Tässä tekstiiliteoksessa Heinonen on kääntänyt esiin tuotemerkkien nurjat puolet, jotka ovat taiteilijan mielestä kiehtovia ja kuvioinneiltaan kuin moderneja pienoisryijyjä. ”Vaatteemme sisältävät myös paljon kulttuurisia ja yksilöllisiä merkityksiä. Ne kertovat lisäksi menneistä ajoista ja katoavaisuudesta. Labels-teoksessani käyttämäni tuotemerkkien vaatteet ovat jo aikoja sitten kierrätetty, mutta ”muistot” on nyt talletettu teokseeni.” Sirpa Hannele kertoo. Labels minitekstiiliteos on kooltaan 18cm x 23,5cm x 0,2 cm. Teoksen kuvioaihe muodostuu yhteen ommelluista, vaatteiden tuotemerkkien nurjista puolista.

Scythia -minitekstiilinäyttely on avoinna 15.6.2021 saakka.

MINIARTEXTIL 30
30-vuotisjuhlaansa viettävä MINIARTEXTIL juhlistaa taivaltaan minitekstiilien lisäksi mm. retrospektiivisellä tekstiilitaidenäyttelyllä. Minitekstiilinäyttely oli jurytetty ja näyttelyssä on esillä 54 minitekstiiliteosta taiteilijoilta ympäri maailmaa. Miniartextil näyttelyssä tekstiiliteosten kooksi on rajoitettu 20cm x 20cm x 20cm. 
Italian Comossa järjestettävässä MINIARTEXTIL 30 -näyttelyssä  Sirpa Hannele Heinoselta on esillä ”Red coral” (2020) teos.

Red coral (2020) teoksen myötä Heinonen haluaa kiinnittää huomiota korallien kauneuteen ja tuoda esiin myös merien haavoittuvuuden. Heinonen on käsitellyt koralliteemaa tekstiilitaiteessaan noin kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana Heinosen oma koralliriutta on kasvanut Punainen meri -installaatioksi, josta näyttelyssä oleva ”Red coral” on yksi pieni osanen. Red coral -teos on kooltaan 17cm x 8cm x 11cm. Koralliteoksen runko on valmistettu käsin ompelemalla ja siihen erilaisia osasia virkkaamalla. Teoksen materiaaleina on käytetty myös lankoja, helmiä, paljetteja ja lakattuja nuppineuloja.

MINIARTEXTIL 30 -näyttely on avoinna 18.7.2021 saakka.

 

***
Artikkelin kuvituskuvassa Sirpa Hannele Heinosen tekstiiliteos ”Labels” (2020). Kuva: JJ Pihlman.