Texolaisen taiteilijan Anu Saaren kuvituksia ja paperiveistoksia esillä Kampin kauppakeskuksen 4. kerroksen MUJIssa heinäkuun loppuun saakka.

Anu Saarella oli pitkäaikainen unelma vapaasta kuvittamisesta ja näyttelyn pitämisestä Japanissa. Kun unelma alkoi muuttua todeksi, syntyi idea valjastaa oman unelman toteutuminen muiden ihmisten haaveiden visualisoimiselle. Saari halusi tuoda ihmisiä unelmoimisen ääreen ja kutsui heitä mukaan projektiinsa kysymällä sosiaalisen median kautta Suomessa ja Japanissa asuvilta, mistä he unelmoivat. Sitten hän kuvitti heidän unelmiaan ja toteutti ne serigrafian menetelmällä. Nuo työt olivat esillä syyskuussa 2018 Tokiossa Galerie Doux Dimanchessa. Siellä galleriakävijöillä oli mahdollisuus osallistua projektiin kirjoittamalla omia unelmiaan korteille ja ripustamalla ne galleriatilaan. Osa Tokion näyttelytilaan jätetyistä unelmista on kuvitettu nyt esillä olevaan Mujin Small Galleryn näyttelyyn.

Näyttelyssä esillä olevat teokset on toteutettu japanilaisella risografia -tekniikalla. Risografia on japanilaisen RISO Kagaku Corporationin 1980-luvulla kehittämä digitaalinen monistustekniikka. Riso on sapluunoiden avulla tulostamista ja se asettuu silkkipainon ja offsetpainotekniikan välimaastoon. Tekniikalla saadaan luotua hyvin omaperäistä esteettistä jälkeä. Lisäksi risotekniikka on ympäristöystävällinen painotekniikka, sillä risomuste on soija-pohjaista. Viime vuosina risografiaa on käytetty yhä enemmän niin taiteessa, suunnittelussa kuin erilaisissa julkaisuissa.

Uneksin, siis elän.

Metron vauhdissa vaivun haaveisiin. Uneksin kalliolla, keinussa, peiton alla. Sukellan sisälläni salaiseen kolkkaan, missä hehkuu maailma, josta ammennan voimaa. Jossa olen itseni ytimessä. Sieltä haaveideni sopukasta kumpuavat aikeeni tässä elämässä.

Liikkeessä meidän ja maailman välillä kulkee vuolas virta havaintoja, ideoita, aistimuksia. Ja syvällä meissä ne kohtaavat minuutemme, muovautuvat ajatuksiksi siitä, miten tahdomme elää. Keitä haluamme olla. Joskus tuon vuolauden pyörteissä jokin saa meidät sähköistymään: Tuon tunnistan, tuota tahdon tehdä, olla, kokea. Tuosta unelmoin. Ja pian meistä virtaa maailmaan sanoja ja tekoja.

Annammeko haaveiden virrata meissä vapaina? Viedä meitä uusiin, yllättäviin kolkkiin, tekoihin, kohtaamisiin? Alkuun vaikka ajatusten tasolla? Sillä niin moni asia tässä maailmassa saa siemenensä unelmasta. Haaveiden aavistuksista muovautuu tahto, ja tahdosta voima, josta syntyy taas uusi maailma.
Teksti: Maria Lyytinen

 

U N E L M I A  |  D A Y D R E A M S
1.7. – 25.7.2021

MUJI Small Gallery
Kauppakeskus Kamppi 4krs.
Urho Kekkosen katu 1,
00100 Helsinki

***

Artikkelin kuvituskuvana Anu Saaren teos ”Swim” (2021)