Tekstiilitaiteilija Satu Rautiaisen installaatio ”Muusan talo” levittäytyy Vanhaan Kappalaisentaloon Porvooseen syyskuussa. Teos muodostuu vuosina 2018-2021 valmistuneista tekstiileistä ja maalauksista. Galleria muuntuu kotimuseomaiseksi installaatiokokonaisuudeksi, jonka sisään katsoja voi astua. Osa teoksista on kiinnitetty huonekaluihin ja niissä on ready made -tematiikkaa. Pääpaino on kankaille tulostetuissa printtikankaissa sekä yksittäisten teosten ja toistuvien kangaspintojen dialogissa.

Tekstiilitaiteilija Satu Rautiainen on työstänyt käsityön, taideteollisuuden ja kuvataiteiden rajapintoja pohtivaa Village bohemian -maalausinstallaatiosarjaa vuodesta 2018 lähtien. Aiemmat kokonaisuudet ovat olleet esillä Taidemaalariliiton galleriassa Helsingissä (2018) ja Turun Taidemuseon Studiossa (2020).

Trilogian kolmas osa Muusan talo käsittelee syrjäytymistä, marginaalissa elämistä sekä hulluuden ja järkevyyden rajaa. Installaation sisässä asuu alter ego, joka rakentaa ympärilleen omaa maailmaansa. Hahmon esikuvina toimivat  itselliset taiteilijat, kuten tekstiilitaiteilija Dora Jung, ITE-taiteilija Enni Id sekä elämäntapatekijä Kati Sinenmaa.

Rautiainen tekee näyttelyn yhteydessä yhteistyötä muusikko Aino Vennan kanssa, joka herättää Muusan alter egoa henkiin. Kappalaisen talon ainutlaatuinen interiööri toimii näyttelyn aikana videoteosten kuvauspaikkana. Venna ja Rautiainen kuvaavat tilassa yhteistä taide-elokuvaa ja Venna tulevan albuminsa musiikkivideota. Muusan vaatteet ovat vaatesuunnittelija Nina Jatulin käsialaa ja niissä on käytetty Rautiaisen kankaita.

Näyttely käy myös vuoropuhelua Porvoossa sijaitsevan Runebergin kotimuseon kanssa. Runebergin vaimo Fredrika oli kirjailija ja etevä henkilö. Hän on  lisäksi esimerkiksi painanut ja tehnyt tekstiilejä Runebergin taloon, mutta jäi elämässään ja ammatissaan miehensä varjoon. Rautiainen kokee tekstiilien kautta jatkavan traditioita sekä naisten historian kirjoitusta.

 

M U U S A N  T A L O
1.9. – 26.9.2021

Galleria Vanha Kappalaisentalo
Välikatu 13, Porvoo

Taiteilijatapaaminen su 26.9. klo 14-16

***

Kuvituskuvassa Aino Venna musisoi Satu Rautiaisen kanssa teoksen ”Muusan talo” sisällä. Kuva: Paula Lehto