Kouvolan taidemuseo Poikilossa avautuu 30.9. kansainvälinen tekstiilitaiteen näyttely Asia-Europe 5. Näyttely esittelee 37 aasialaisen ja eurooppalaisen nykytaiteilijan materiaalipohjaisia teoksia. Teoksissa on käytetty niin arkisia esineitä, luonnon orgaanisia osia kuin uudempia 3D-piirtämiseen pohjautuvia tekniikoita. Katsojille näyttely antaa mahdollisuuden yllättyä ja kokea oivaltamisen iloa. Se antaa uudenlaisen näkökulman jokapäiväisen materiaalisen maailman sisältämiin mahdollisuuksiin.  Näyttely on nähtävissä 9.1.2022 saakka.

Näyttelykonsepti korostaa kulttuurisia omaleimaisuuksia sekä kannustaa kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen yli rajojen. Marika Szaraz’n ja texolaisen Raija Jokisen kuratoimaan näyttelyyn on valittu teoksia 37:lta tekstiili- ja kuitutaiteen parissa työskentelevältä taiteilijalta, joista puolet on Aasian ja puolet Euroopan maista. Mukana on useita veistoksellisia teoksia, joiden materiaali on arkipäivästämme tuttua, mutta joiden käsittely ja käyttö ovat yllättäviä. Kokeileva näkökulma kutsuu visuaalisen ilmaisun lisäksi pohtimaan materiaalien arvoa sekä niiden loputtomia mahdollisuuksia ja merkityksiä. Nyt Kouvolassa nähtävä Asia-Europe -näyttely on sarjan viides ja samalla yksi kautta aikain laajimmista kansainvälisistä tekstiilitaiteen näyttelyistä Suomessa.

Asia-Europe on belgialaisen Erny Piret’n idean pohjalta syntynyt näyttelykonsepti, jossa kansainvälinen työryhmä kuratoi ajankohtaisen tekstiilitaiteen katsauksen. Piret’n tavoite on ollut esitellä eurooppalaisten ja aasialaisten tekstiilitaiteilijoiden monipuolista ja rikasta työskentelyä, joka pohjautuu heidän kulttuurisiin taustoihinsa. Reilussa kymmenessä vuodessa näyttelykonsepti ja sen pohjalta rakennetut näyttelyt ovat lunastanut paikkansa yhtenä keskeisimpänä kansainvälisen tekstiilitaiteen näyttämönä. Vuosien myötä näyttelyitä on ollut esillä lukuisissa arvostetuissa tekstiilitaiteen museoissa mm. Musée de la Tapisserie (Tournai, BE), Deutches Textilmuseet (Krefeld, DE), Central Museum of Textiles (Lodz, PL) sekä Museum Jean Lurçat and Contemporary Tapestry (Angers, FR). Kouvolan taidemuseo Poikilo on ensimmäisenä suomalaisena museona osana Asia-Europe näyttelykiertuetta. Kouvolan jälkeen näyttely jatkaa Musée de la Tapisseriessä (Tournai, BE) sekä Tanskassa ja Saksassa vuoteen 2023 saakka.

Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat:
Edit Balogh (Unkari), Klara Berge (Ruotsi), Ulrika Berge (Ruotsi), Kyoung Ae Cho (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Włodzimierz Cygan (Puola), Verena Friedrich (Saksa), Diana Harrison (Iso-Britannia), Toko Hayashi (Japani), Chiho Ikeda (Japani), Chikako Imaizumi (Japani), Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė (Liettua), Kakuko Ishii (Japani), Mitsue Ito (Japani), Yasuko Iyanaga (Japani), Raija Jokinen (Suomi), Hyom Kang (Etelä-Korea), Chung-Im Kim (Etelä-Korea/Kanada), Ieva Krūmiņa (Latvia), Mi-Kyoung Lee (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Beili Liu (Kiina/Yhdysvallat), Jiyoung Moon (Etelä-Korea), Sui Park (Etelä-Korea/Yhdysvallat), Sandrine Pincemaille (Ranska), Helle Rude Trolle (Tanska), Kenji Sato (Japani), Magdalena Soboń (Puola), Amparo de la Sota (Espanja), Marika Szaraz & Richard Flament (Belgia), Dani Tambour (Belgia), Takaaki Tanaka (Japani), Sandrine Thiébaud-Mathieu (Ranska), Helene Tschacher (Saksa), Takumi Ushio (Japani), Makiko Wakisaka (Japani), Leyun Wang (Kiina/Ruotsi) ja Monika Žaltauskaitė Grašienė (Liettua).

Lisätietoja näyttelystä mm.

https://www.facebook.com/asiaeurope.fiberart
https://www.instagram.com/asiaeuropefiberart/
https://asia-europefiberart.blogspot.com/

Ornamo-säätiö on myöntänyt Raija Jokiselle Mirja Tissarin rahaston vuoden 2020 apurahan Asia-Europe 5-näyttelyn järjestely- ja tuotantokuluihin.


A S I A – E U R O P E  5
I N T E R N A T I O N A L   E X H I B I T I O N   OF   F I B E R  A R T
30.9. – 9.1.2022

Poikilo Museot
Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo
45100 Kouvola

***

Kuvituskuva: Jiyoung Moon, Flying Spore, 2019, piirustus 3 D-kynällä. Kuva: Jiyoung Moon