Näkymiä-näyttely on sukellus Melissa Sammalvaaran tulkitseman modernin ryijytaiteen maailmaan. Näyttelyssä uhmakkaan rönsyilevät ja vahvasti luonnosta inspiroituneet ryijyt valtaavat Kalasataman Vapaakaupungin seinän, tuoden mukanaan tuulahduksen ajasta jolloin maailma oli hitaampi, yksilöllisempi, sekä arvoituksellisempi.

Sammalvaaran ryijyissä käytetään pitkälti kierrätysmateriaaleja ja tekniikat ovat yhdistelmä käsin kutomista ja tuftaamista, sekä virkkaamista ja neulomista. Vastapainona huolelliselle käsin työskentelylle teosten muotokieli irroittautuu perinteestä leikitellen orgaanisilla muodoilla ja improvisaatiomaisella kasvamisella ryijyjen luomisvaiheessa. Teoksissa tutkitaan luontosuhdettamme, tilallisuutta, sekä seikkailun ja tutkimisen huumaa materiaaleilla ja väreillä leikkien. Töistä välittyy oivaltamisen ilo ja hiljainen, tutkiva vuorovaikutus meitä ympäröivän maailman kanssa. Sammalmaisten teosten pinta kutsuu uppoutumaan niihin niin henkisesti, kuin konkreettisestikin. Ryijyjen tekstuurit kutkuttavat ja kutsuvat koskettamaan, mahdollistaen materiaalin kanssa leikkimisen tavalla jota ei voi tavoittaa muissa medioissa.

Taiteilija Melissa Sammalvaara on Helsingissä sekä erilaisilla leirinuotioilla työskentelevä, seikkailusta nauttiva taiteilija ja suunnittelija. Sammalvaaran teoksia löytyy Valtion taidekokoelmasta ja yksityiskokoelmista. Hän on työskennellyt sekä Alfred Kordelinin säätiön että Taiken työskentelyapurahoilla Näkymiä-näyttelyn teoksia tehdessään. 


N Ä K Y M I Ä
1.-31.10.2021

Olohuone Vapaakaupunki
Kauppakeskus Redi
Kalasatama, Helsinki

***

Kuvassa Melissa Sammalvaaran tekstiiliteos ”Coral” (2021).