Lumipalloefekti 2021 kokoaa yhteen kahdeksan pohjoisessa Suomessa työskentelevää taiteilijaa, joita yhdistää tutkimuksellinen ote taiteen tekemiseen. Näyttelyn teokset tarkastelevat ihmisen paikkaa ajan jatkumolla: elämänmuotomme perustuksia ja vaikutussuhteita sekä jälkiä, joita maailmaan itsestämme jätämme. 

Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn taiteilijat ovat Markku Akseli Heikkilä (s. 1959, Rovaniemi), Riikka Keränen (s. 1984, Ristijärvi), Sanna Krook (s. 1976, Oulu), Kirsti Muinonen (s. 1943, Oulu), Johanna Pöykkö (s. 1977, Oulu), Eija Ranta (s. 1980, Hailuoto) sekä taiteilijapari Raisa Raekallio (s.1978, Kittilä) ja Misha del Val (s. 1979, Kittilä).

Oulun taidemuseon alakerran saleihin jakautuvassa näyttelyssä nähdään mm. valokuvaa, maalaustaidetta ja paikkasidonnaisia veistoksia, sekä liikkuvaa kuvaa ja liikettä. Näyttelyn teoksia yhdistäviä teemoja ovat mm. yhteen tuleminen ja yhdessä eläminen, materiaalisuus ja paikka, ajankulku sekä liike. Alakerran isossa salissa kuhisee kanssaelon kirjo ja leikki. Kirsti Muinosen maalauksissa ja Riikka Keräsen veistoksissa kuvitellaan mahdollisia maailmoja ja tarkastellaan ympäröivän maailman vaikutussuhteita. Raekallion ja del Valin maalauksissa erilaisista lähtökohdista tulevat olennot kokoontuvat yhteisen äärelle. Johanna Pöykön tekstiili-installaatio puolestaan kutsuu lapsuuden leikkeihin ja majan suojaan.

Johanna Pöykkö on kuva- ja tekstiilitaiteilija, joka työskentelyssään tutkii yksilöä osana suurempaa kokonaisuutta ja ajankulkua. Teoksillaan hän rakentaa tekstiilipohjaisia, tilallisia kokonaisuuksia, jotka ottavat usein installaation tai veistoksen muodon. Oulunsalosta lähtöisin olevan Pöykön rinnalla pitkäaikaisena materiaalina on kulkenut lakanakangas, jota hän käsittelee serigrafian keinoin. Arkinen, intiimi lakanakangas toimii myös tiedon välittäjänä, sen rinnastuessa ihmisen muistoihin ja kehon kokemuksiin.

Pöykkö työskentelee mielellään suuressa mittakaavassa ja nauttii taiteen tekemisestä fyysisenä kokemuksena. Jokainen teos syntyy vuorovaikutuksessa sen esitystilan kanssa ja teosprosessi alkaa usein luonnostellen ja kokeiluita tehden. Viime vuosina Pöykkö on käyttänyt maalausta ja viiltelyä tekstiilin muokkaustekniikkana. Rimpsumaisen ja ilmavan lopputuloksen lähtökohtana ovat taiteilijan lapsuusmuiston pyykkitelineen alla makaamisesta ja hulmuavien lakanoiden liikkeet.

Välillä katsoimme samaan suuntaan -installaatio koostuu 10 liikkuvasta tekstiiliveistoksesta, jotka riippuvat 5 metrin korkeudesta. Installaation muotokieli, sekä valon ja varjon liike viittaavat metsään ja taiteilija onkin sanonut: ”Aina, kun ajattelen ihmistä, ajattelen metsää, mäntykangasta.”

Teosta saa lähestyä ja sen väleissä saa kulkea.

***

Lumipalloefekti on pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä näyttely, jonka taiteilijat valitaan avoimen haun kautta. Valinnoista vastaa kutsuttu kuraattori. Aluenäyttelyä ovat järjestäneet vuorollaan vuodesta 2012 lähtien Oulun, Rovaniemen, Kemin ja Aineen taidemuseot. Vuoden 2021 näyttelyn on kuratoinut Pauliina Leikas, joka on toiminut mm. kainuulaisen Mustarindan toiminnanjohtajana. Vuodesta 2014 lähtien Jenny ja Antti Wihurin rahasto on palkinnut Lumipalloefekti-näyttelyn taiteilijoita WihuriEfekti-palkinnolla. Tänä vuonna pohjoisen taidepalkinnonsaajan valitsevat Wihurin rahaston taideasiantuntijat kuvataiteilija Marja Kanervo ja filosofian tohtori Patrik Nyberg.
WihuriEfekti-palkinnonsaaja julkistetaan Lumipalloefekti 2021 -näyttelyn avajaisissa pe 26.11.2021.

L U M I P A L L O E F E K T I  2 0 2 1
27.11.2021–30.1.2022

Oulun Taidemuseo
Kasarmintie 9,
90100 Oulu

***

Kuvassa Johanna Pöykkön teos ”Välillä katsoimme samaan suuntaan”.