Laura Laivamaan näyttely Langalla ja lasitteella yhdistelee jacquardkudottuja tekstiilejä ja uniikkikeramiikkaa. Näyttely jatkaa Laura Laivamaan tuotannosta tuttua pohjoisen ja arktisen kuvaamista. Se tuo esiin laajan kattauksen taideteollista osaamista: eri käsityötekniikoin toteutettuja, käsin ja teollisesti kudottuja jacquardtekstiilejä sekä uniikkikeramiikkaa.

Laura Laivamaa on taustaltaan teollinen muotoilija ja tekstiilisuunnittelija ja on työskennellyt pitkään Lapin yliopistossa palvelumuotoiluun ja käsityömatkailuun liittyvissä hankkeissa. Hän on aktiivinen tekstiilisuunnittelija ja taiteilija, ja hänen suunnittelemiaan tekstiilituotteita on vuosien varrella nähty esimerkiksi Lapuan Kankurit Oy:n mallistoissa. Tällä hetkellä Laivamaa vie eteenpäin pohjoisen käsityön teemoja Taito Lappi ry:n vs. toiminnanjohtajana. Hän on myös toiminut Pentik Oy:n residenssitaiteilijana vuodesta 2020 lähtien useissa pienissä jaksoissa ja työstänyt keramiikkaa näyttelyssä nähtävien tekstiiliteosten rinnalla.

Laura Laivamaa tekee väitöstutkimusta Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan. Nyt esille tuleva näyttely on toinen osa väitöstutkimuksen taiteellista osiota. Ensimmäinen osa, Pellavalle piirrettyä pohjoista -näyttely, oli esillä Rovaniemellä Tiedekeskus Arktikumissa Lapin yliopiston galleria Valossa 17.12.2020–31.1.2021. Laivamaa on kiinnostunut arktisen ja pohjoisen muotoilun käsitteestä ja on aiemmin perehtynyt arktisen muotoilun visuaaliseen ilmaistavuuteen kaupallisen tekstiilisuunnittelun kautta. Arktinen alue ja pohjoinen muotoilijan toimintaympäristönä, muotoilijan henkilökohtaisen muotoilijaidentiteetin muokkaajana sekä muotoilijan inspiraation lähteenä ovat olennainen osa Laivamaan tutkimusta, ja hänen taiteellinen työskentelynsä pureutuu näihin teemoihin niin tekstiilitaiteen kuin uniikkikeramiikan keinoin.

Näyttelyn kutsuvierasavajaisia vietetään keskiviikkona 7.3.2022 klo 18.00 alkaen.


L A N G A L L A  J A   L A S I T T E E L L A
8.3.2022 – 31.5.2022

Anu Pentik Galleria
Maaninkavaarantie 3
97900 POSIO

***

Kuvituskuvassa yksityiskohta Laura Laivamaan teoksesta ”Helmikuu” (2020). Kuva: Laura Laivamaa