Texolainen Sini Villi on mukana Lokalin ” Thaw” -ryhmänäyttelyssä. Näyttelyn nimi ”Thaw” (sulatus, sulaminen, muutos) kertoo monipuolisesti sulamisen ja muodonmuutoksen käsitteestä: muuttua jäätyneestä nestemäiseksi, vapautua kylmän vaikutuksista lämmölle altistumisen seurauksena, olla tarpeeksi lämmin sulattamaan jäätä ja lunta, hylätä syrjäisyyden, varallisuuden tai vihamielisyyden tunteet ja muuttua liikkuvaksi, aktiiviseksi, herkäksi. Näyttelyssä on esillä yhdeksän taiteilijan teoksia ja se on avoinna 2.4. saakka.

Sini Villi (s. 1980) on Helsingissä asuva ja työskentelevä tekstiilitaiteilija ja vaatesuunnittelija. Villi valmistaa tekstiilitaideteoksia silkistä. Hän tekee silkistä nauhaa, josta hän ompelee käsin orgaanisia, sulavalinjaisia elementtejä. Silkkinauha muotoutuu ommellessa kolmiulotteiseksi veistokseksi, joka sisäpuolelta kovitettuna jää pysyvään muotoonsa. ”Käytän teoksissani silkkiä, sillä sen värit ovat hehkuvia ja intensiivisiä. Raakasilkin pinta on eläväinen ja hienostunut. Teosteni yksiväriharmoninen värimaailma johdattaa katsojan tutkimaan veistoksen muotoja ja tekstuuria. Vaatteessa kangas myötäilee kantajaansa ja muuttaa liikkeessä muotoaan. Teoksissani olen halunnut pysäyttää kauniisti laskeutuvan ja liikehtivän silkin veistokseksi, jonka muotoa ei voi enää muuttaa.”

Tekstiiliveistosten visuaalinen kieli ammentaa inspiraationsa Sini Villin lapsuudesta Pohjois-Pohjanmaalla avaran luontomaiseman äärellä. Joka syys suuret pellot kynnettiin ja pintaan muodostui pitkiä ja pehmeästi rytmittyviä kyntöuria. Värimaailma muuttui yksiulotteiseksi ja rujoksi, mutta vieri vieressä kulkevat urat saivat aikaan visuaalisesti mielenkiintoisen ja rauhoittavan pinnan. Keväällä elämä alkoi taas täyttyä uriin ja värit palasivat. Sini Villin tekstiilitaideteosten perustana on samankaltainen luonnon ja elämän jatkuvaa kiertokulkua kuvaava toisto, jonka voi nähdä niin veden pinnan väreilyssä kuin puun vuosirenkaissa. Villi tuo teoksensa urbaaniin ympäristöön, muistijäljeksi monelle tutusta ja rauhoittavasta luontomaisemasta.

T H A W
11.2. – 2.4.2022

Lokal
Annankatu 9
00120 HELSINKI 

ma-ke / 12–18
la  / 11–16

***

Artikkelin kuvituskuvassa Sini VIllin silkistä valmistama tekstiiliteos Sage Saffron.