Kansainvälinen Artapestry6 -näyttely tuo Keski-Suomen museoon nykyajan tekstiilitaidetta eri puolilta Eurooppaa. Kuvakudokset ovat näyttävimmillään kuin kolmiulotteisia maalauksia, taidokkaita piirroksia ja tilataideteoksia. Ne vangitsevat katseen ja kutsuvat tutkimaan kokonaisuuteen piiloutuvia yksityiskohtia.

Kuvakudosten eli gobeliinien historia ulottuu aina keskiajalle, jolloin ne toimivat lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavien kotien seinillä. Keskeisen näkyvyyden vuoksi niihin kudottiin tarinallisia kuvia ja uskonnollisia oppeja. Nykyään kuvakudostekniikan taitavien ammattilaisten määrä on harvenemaan päin. Näyttelyn tuottava European Tapestry Forum (ETF) perustettiin 2001 vahvistamaan kuvakudosten asemaa ja näkyvyyttä kuvataiteessa sekä kannustamaan uusia taiteilijoita tämän ilmaisutavan pariin.

Vuonna 2021 Tanskassa, Ruotsissa ja Latviassa esillä ollut Artapestry6 esittelee teoksia 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Näyttelyyn tarjottiin 122 kuvakudosta 19 Euroopan maasta. Näyttelyn jurynä toimivat kuvakudostaiteilija Andrea Milde (Saksa), taiteilija, professori Pawel Kiełpinski (Puola) ja taidehistorioitsija, museolehtori FT Leena Svinhufvud (Suomi). Artapestry6-näyttelyn osallistujista palkitaan Lívia Pápai ja Katarzyna Lavocat. Lisäksi näyttelyyn on kutsuttu Helena Hernmarck ja Nancy Koenigsberg Yhdysvalloista. Suomalaisista kuvakudostaiteilijoista näyttelyssä ovat mukana texolaiset Ariadna Donner, Soile Hovila, Aino Kajaniemi ja Inka Kivalo.

Näyttelyteoksiin ja taiteilijoihin voi tutustua: https://www.tapestry.dk/artapestry6-1

>>> ARTAPESTRY6 -SEMINAARI 

Artapestry6 -näyttelyyn liittyen järjestetään seminaari pe 3.6 2022 klo 12:00 – 15:15. Seminaari järjestetään Keski-Suomen museon auditoriossa ja siihen tulee ilmoittautua ennakkoon 30.5. mennessä.
Ilmoittaudu seminaariin tästä linkistä.

Seminaarin ohjelma
12:00
Kuvakudostaiteilija Andrea Milde: Weaving along the Way

12:45 Taidehistorian tutkija Leena Svinhufvud: The Multifaceted Tapestry
13:30 Tauko. Välipalaa ja juotavaa museossa
14:00 Kirjailija Micala Sidore, ’The Art is the Cloth. How to look and understand Tapestries’ -kirjan kirjoittaja
14:45-15:15 Neljä suomalaista kuvakudostaiteilijaa esittelevät teoksiaan
 Aino Kajaniemi: Seeker of Happiness
 Inka Kivalo: I See in Tapestry
Soile Hovila: Tapestry in Spotlight
Ariadna Donner: Shadows and Colors

Tulkkina toimii Anna Ruth.

Seminaaria voi seurata myös Keski-Suomen museon Youtube-kanavalla:
https://www.youtube.com/channel/UCfKLcxkOU8dZQfmu1jeQuxg

Seminaaria on tukenut Moomin Characters Oy, European Tapestry Forum ja Keski-Suomen museo.

 

***

A R T A P E S T R Y  6
4.6. – 4.9.2022

Keski-Suomen museo
Alvar Aallonkatu 7, Jyväskylä
ti – su 11-18, suljettu juhannuksena

***
Kuvituskuvassa yksityiskohta texolaisen taiteilijan Soile Hovilan teoksesta ”World of Contrast I” (2017).