Taidekeskus Salmelan vuosittaisen kuvataidenäyttelyn pääpaino on monipuolisessa suomalaisessa nykytaiteessa. Salmelan näyttelyt tunnetaan yhdistelmästä uutta ja vanhaa. Savon suvessa kohtaavat 1900-luvun modernismi ja 2000-luvun vapaammin rönsyävä nykytaide, jonka tekijöinä nostetaan erityisesti esiin nuoria kuvataiteilijoita. Kuluvana kesänä Salmelassa nähdään myös texolaisen tekstiilitaiteilijan Helena Vaarin teoksia.

Käsityömestari Helena Vaari tunnetaan paitsi taide-, myös kirkkotekstiileistään: yli neljäänsataan edelleen liturgisessa käytössä olevaan tekstiiliin lukeutuu mm. kuusi piispankaapua. Perinteeseen nojaavan mutta uusia menetelmiä hyödyntävän Vaarin tekniikka on kollaasinomaista applikaation ja vapaan konekirjonnan yhdistelmää, jossa taiteilija ompelee erilaisia kankaita toisiinsa päällekkäin ja lomittain – maalaa ompelukoneella. Teoksiin tulee lankojen struktuurin, kiillon ja kierteen avulla elävyyttä, voimaa ja syvyyttä. Kuvien, värien, materiaalin ja tunteiden kesken syntyy yhteys, tarina.

Salmelan Postitalossa on esillä kaikkiaan 26 Vaarin teosta. Uusien taideteosten osina on uudelleen käyttöön otettuja materiaaleja. Ne luovat teoksiin tarinan erilaisessa yhteydessä kuin niiden alkuperäinen funkio oli. 

”Ostin suuren määrän nappeja 8 vuotta sitten Jousipaita Oy:n loppuunmyynnistä. Loin niistä veistoksellisia tauluja, jonka osia eli käätyjä (kaulakoruja) voi itse käyttää ja palauttaa teoksen samettiseen tauluun. Tauluissa on eripituisia käätyjä 14 kpl”, Helena Vaari kertoo. ”Kolmessa teoksessa on 100-vuotiaat rukinpyörät, joista nappirimpsut riippuvat. Rukinpyörät ja napit ovat tekstiilihistoriaa. Teoksen Rauha metallinappeja on käytetty Rajavartiolaitoksen paidoissa. Lempeä sade – teoksessa on 3600 kpl Finnairin lentoemäntien paitojen nappia ja rukinpyörä 1800-luvulta. Valon pisarat – teoksen napit välkkyvät kuin aurinkoisen päivän vedensilta”, Vaari jatkaa. Teosten toteutuksessa on avustanut pukuompelija Elli Immonen, joka ompeli napit käsin vahvalla siimalla.

///

2 0  0 0 0  N A P P I A   J A  K O L M E   R U K I I N PY Ö R Ä Ä
11.6.-14.8.2022

Taidekeskus Salmela
Mäntyharjuntie 25
52700 Mäntyharju

***

Kuvassa Helena Vaarin teos ”Valon Pisarat” (2022).