Ryijy on värejä ja muotoja, ryijy on pala suomalaista käsityöperinnettä. Texolaisen tekstiilitaiteilijan Tanja Kallion uusi miniryijysarja on syntynyt kokeiluista, joissa suomalaista lampaanvillaa on värjätty perinteisin sieni- ja kasvivärjäysmenetelmin. Teokset ovat uteliaita väriluonnoksia luonnonmateriaaleihin. Miniryijyjen muodot ovat moderneja, pyöreitä ja vapaita, kunnioittaen samalla suomalaista ryijyperinteen historiaa ja houkutellen näkemään sen uusin silmin.

Ryijy on pala suomalaista käsityöperinnettä – langoilla maalattu maalaus, symboleilla merkitty arvotekstiili ja alkujaan puhtaasti käyttöesine rekipeitteenä. Luonnonantimilla värjättyjä lankoja on käytetty etenkin entisaikojen ryijyissä. Sienet ja kasvit värien lähteenä olivat arkipäivää, vaikka myös kaukomaiden kalliita ylellisyysvärejä kuten indigoa käytettiin statussymbolina tai jopa tuholaiskarkotteena. Luonnonvärien arvostus on noussut käsityöharrastuksen positiivisessa nosteessa. Tutkimus ja teollinen tuotanto ovat tulleet osaksi luonnonvärjäystä. Kotimainen villa elää renessanssia, josta lienee kiittäminen neuloosia ja erästä islantilaista villapaitaa.

Tanja Kallion ilmaisumuoto ryijytekniikka on seurannut häntä jo pitkään. Hän vietti lapsuutensa Sotkamon syrjäkylillä, vanhassa maalaispihapiirissä perinnetekstiilien ympäröimänä. ”Pehmeä nukka, muodot, värit, perinne että modernius kiinnostavat minua ryijyissä”, Tanja kertoo ja jatkaa ”Miniryijyjeni muodot ovat moderneja, pyöreitä ja vapaita, kunnioittaen samalla suomalaista ryijyperinteen historiaa ja houkutellen näkemään sen uusin silmin.”

Tehdessään edellistä miniryijysarjaa Tanja Kallion lähtökohta oli ekologinen ja hän käytti kierrätettyjä lankoja. Uudempien, nyt esillä olevien teosten myötä, hän jatkoi ekologista teemaa, tutustuen luonnonväreihin ja ammentaen perinteestä uusin muodoin. Kotimaisen villalangan valinta on arvostuksen osoitus suomalaiselle lähituotannolle. Värjättyjen lankojen sieniväriaineista osa on itse kerätty ja värjätty. Sopivia väritäydennyksiä lankoihin on hankittu kotimaisilta kasvivärjäreiltä. Luonnon pigmenteissä on löytämisen iloa ja värien luonnollista harmoniaa. ”Aina ei tiedä mitä väriä tehdessä saa, joten yllätyksellisyys ja toistamattomuus ovat osa työskentelyä. Teoksieni intuitiivisessa työstämisessä oli jotain samaa eli ne vaan syntyivät luonnostaan”, Tanja päättää.

 

L U O N N O S T A A N
6.–25.9.2022

Galleria Moletti
Wahreninkatu 12, 30100 FORSSA

Taiteilijatapaaminen la 10.9.2022 klo 11-13.

***

Kuvituskuvassa Tanjan teokset ”Maa I-III” (2022), kuva: Tanja Kallio