Päijät-Hämeen Maakunnallisen Vuoden Yksinyrittäjä 2022 -palkinnon saajaksi on valittu tekstiilitaiteilija Helena Vaari-Silventoinen. Päijät-Hämeen Yrittäjät julkisti valinnan Maakunnallisessa Yrittäjäjuhlassa Lahden Sibeliustalossa.

Yrittäjä Helena Vaari-Silventoinen, taitelijanimeltään Helena Vaari, on tekstiilitaiteilija, käsityömestari ja muotoilija. Yrityksensä, Tekstiilisuunnittelu Helena Vaari-Silventoinen, hän perusti vuonna 2003. Vaari-Silventoinen suunnittelee ja valmistaa taide- ja kirkkotekstiilejä asiakkaiden kohteisiin sekä osallistuu yhteis- ja yksityisnäyttelyihin. Tekniikkana hänellä on kollaasinomainen applikaation ja vapaan konekirjonnan yhdistelmä. Hän maalaa ompelukoneella – ommellen erilaisia kankaita toisiinsa päällekkäin ja lomittain. Taiteilijaa lainaten ”lanka on väri ja neula sivellin”. Töidensä aiheina hänellä on luonto, ihmiset, elämän tärkeät hetket ja arki.

Kirkko on työllistänyt taitelijoita satoja vuosia. Jo keskiajalla kirkkotekstiilejä valmistettiin kirjomalla ja ompelemalla. 30 vuoden aikana Helena Vaari-Silventoisen käsistä on lähtenyt lähes 400 kirkkotekstiiliä, jotka ovat kaikki edelleen käytössä kirkkojen tilaisuuksissa. Lisäksi hän on suunnittelut viisi piispankaapua. Kirkkotekstiileissä Vaari-Silventoisen taidekirjonta pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä. Kirkkotekstiilit valmistetaan aina parhaista materiaaleista, jotta ne kestävät kirkossa vuosikymmeniä.

Valintaraati haluaa nostaa esille arvostetun, vaativaa taidekäsityötä tekevän käsityöläisyrittäjän, joka haluaa jakaa kauneutta ja iloa ideoittensa kautta ihmisille. Taitelija Helena Vaari-Silventoinen on saanut lukuisia taide- ja muotoiluapurahoja ja hänet on palkittu useiden eri tahojen toimesta.

Katso Helenan esittelyvideo tästä linkistä.

HELENA VAARIN TEOKSIA PÄIJÄT-HÄMEEN KESKUSSAIRAALAAN
Tekstiilitaiteilija Helena Vaari on yksi uuden sairaalaosan taideteosten tekijöistä. Helenalta on esillä neljä suurta taideteosta sekä 23 eri puolelle sairaalaa kiinnitettyä taideprinttausta. Neljän vuoden iso työ on nyt ripustettu henkilökunnan ja potilaiden iloksi. Helena on käsitellyt teoksissaan potilaiden tunteita ja hän pyrkii taiteen keinoin ohjaamaan ajatuksia pois kivusta. Neljässä suuressa ommellussa ja neulotussa nk. emoteoksessa käsityön tuntu on konreettista, lankojen elävyys luo kotoisan ja lämpimän tunteen. Taidekirjotuista emoteoksista on tehty suurennettuja taideprinttauksia sairaalan lasisiin väliseiniin. Niissä voi nähdä lankojen rakenteen, ommelsolmut ja lankojen sekoittumisen eri tavalla. Katsojalle annetaan tilaisuus sukeltaa teokseen ja sen väreihin.

Lue YLEn uutisjuttu Päijät-Hämeen keskussairaalan uudisrakennuksesta.

Tarina teosten takaa: Syntymäpuut Omenapuu ja Pihlaja
Omenapuu on toisessa kerroksessa, vanhempien olohuoneessa. Omenapuu ja Pihlaja eri vuodenaikoina muodostavat teosten kokonaisuudet. Yhdessä ja samassa puussa ovat kaikki vuodenajat. Keväiset kukat ja syksyn hedelmät. Ne ovatkin satupuita. Tauluihin lisätään aito korukivi eli vuorikristalli syntyneen vauvan merkiksi ja kunniaksi. Vuorikristalli on hiottu ja läpikuultava kivi, se ei ole lasia, eikä muovia. Kivessä on reikä ja se kiinnitetään nuppineulalla tauluun. Vuorikristalleille on omat tammiset rasiat, jotka on tehnyt puuseppä Markku Tonttila. Rasioiden tammi on Lahden kaupungin puistossa. Puu on kaadettu vaurioiden takia. Se jatkaa elämää näissä pikku rasioissa. Omenapuuhun tulee vuoden aikana noin 1300 vauvan kristallit. Pihlaja saa taas loistokseen noin 200 vauvan syntymän vuodessa. Esim. vuodenvaihteessa korukivet kerätään pois teoksesta ja niiden kiinnittäminen aloitetaan uudestaan tammikuusta. Läpinäkyvät vuorikristallit lisäävät teoksen ´loistoa´, mutta eivät muuta sen värisävyjä tai peitä sitä liikaa. Vauvan syntymästä kertovaan kiveen ei kirjoiteta nimeä, päivämäärää tai sukupuolta.

***

Artikkelin kuvituskuvassa Helena Vaarin taidekirjonta ”Omenapuu”(2022). Kuva: Juhan Tanhua.