Vihreää väriä -näyttely esittelee luonnonväriaineilla värjäystä, värjäämisen historiaa, trendejä ja erilaisia värjäystekniikoita sekä pohtii värjäämisen tulevaisuutta, kestävää kehitystä ja värjäystekniikoiden ekologiaa. Suomen käsityön museon tuottama näyttelykokonaisuus avautuu yleisölle torstaina 10.11. Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 11.11. klo 17-18 välisenä aikana.

Tekstiilien väriloisto on meille arkea ja värjääminen on yksi vanhimmista käsitöistä. Värjäämisen tarpeet ja tavat ovat kuitenkin eläneet vuosisatojen saatossa. Tekstiilien kemiallinen käsittely ja värjäys aiheuttavat edelleen viidenneksen teollisuuden vesistöjä tuhoavista saasteista. Näyttelyssä katsoja voi kulkea väriaineiden matkassa värjäämisen perinteistä ja värjäriammatin syntymisestä teollistuneen värjäämisen kautta nykypäivän kasvivärjäyshypeen sekä kurkotella värjäyksen tulevaisuuteen.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään Non-stop -työpaja Kasviväripaletti, jossa osallistujat pääsevät kokeilemaan kasviväreillä maalaamista. Työpaja toteutetaan lauantaina 26.11. klo 11-14 ja sen vetäjänä toimii Värjärikilta ry:n varapuheenjohtaja Mirka Kortesoja.

V I H R E Ä Ä  V Ä R I Ä  –  S U S T A I N A B L E  C O L O U R
10.11.2022-14.1.2023

Muotoilukeskus PROTO
Pikisaarentie 17
90100 Oulu

Näyttelyn yhteistyökumppaneina toimivat Helsingin yliopiston BioColour-tutkimushanke, Coloria.net ja Värjärikilta ry.

Lisätietoja:

Suomen käsityö museon näyttelytiedote:
Vihreää väriä 11.9.–5.12.2021 | Käsityön museo (craftmuseum.fi)

Hanna Rauma, toiminnanjohtaja PROTO – Pohjois-Suomen Muotoilijat ry
hanna.rauma@proto.fi / +358 40 671 6660

Niina Autio, tuottaja PROTO – Pohjois-Suomen Muotoilijat ry
niina.autio@proto.fi / +358 40 147 9222

PROTO – Pohjois-Suomen Muotoilijat ry on 1987 perustettu pohjoissuomalaisten muotoilijoiden yhdistys. Sen toiminnan päärahoittajat ovat Oulun kaupunki sekä Taiteen edistämiskeskus.

***
Kuvituskuvassa ”Mikrobeja BioColour-hankkeessa”. Kuvaaja Vilja Pursiainen.