Kudottuja näkymiä / Woven perspectives on elämyksellinen kokonaisuus tekstiilitaiteilija ja muotoilija Elina Heleniuksen tekstiilejä. Näyttelyssä on esillä ryijyjä, mattoja, käsinkudottuja taidetekstiilejä ja koneellisesti kudottuja sisustustekstiilejä, sekä niihin liittyviä luovia prosesseja. 

Elina Helenius tutkii työssään yksinkertaisen ja koristeellisen rajapintaa. Sitä, kuinka luoda jotain kaunista ja koskettavaa mahdollisimman vähäeleisesti. Aistihavaintoihin vetoava näyttely tarjoaa yleisölle vaikuttavia värillisiä elämyksiä, vahvaa materiaalin tuntua ja tarkkaa rakenteellista suunnittelutyötä.

Näyttelykokemuksen keskiössä ovat emotionaalisuus ja tunneaistimukset, joita Elina Heleniuksen suunnittelemien tekstiilien vahva materiaalilähtöisyys ja vivahteikas väri-ilmaisu painottavat. Heleniuksen tekstiilit ovat aistivoimaisia ja hänen materiaalintajunsa on hienostunutta.Tekstiilit ovat esteettisesti itsetietoisia ja viimeisteltyjä. Ilmaisun keskiössä on pyrkimys emotionaalisesti voimakkaaseen tunnelmaan.

Näyttelyn teoksissa korostuu materiaalin ja tekniikan välinen kiinteä suhde. Teokset heijastavat modernismin perinnettä ja niissä näkyy muotoiluajattelun ja käsityön yhteys. Näyttelyn tekstiilit ovat esimerkkejä perinteisten käsityömenetelmien nykytulkinnasta. Elina Helenius kertoo tavoittelevansa töillään kauneutta.

Näyttely juhlistaa Elina Heleniuksen 35-vuotista uraa tekstiilitaiteen ja -suunnittelun parissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus TAIKE.

 

K U D O T T U J A   N Ä K Y M I Ä  /  W O V E N   P E R S P E C T I V E S
14.1.2023 – 23.4.2023

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä

Avoinna ti–su klo 11–18

***
Katso teaseri näyttelyn teoksista instagramista!
www.elinahelenius.com