Tekstiilitaiteilijat TEXO ry järjestää kansainvälisen tekstiilialan konferenssin Tampereella 8.6.-11.6.2023. Konferenssi järjestetään yhteistyössä ruotsalaisen Nordic Textile Art (NTA) järjestön kanssa. Vuoden 2023 konferenssin teemana on väri ja tapahtuman nimi on ”Koko Kirjo – The Whole Spectrum”.

Konferenssi on osa TEXOn ja NTAn yhteistä verkostoitumisprojektia, joka tähtää kansainvälisen tekstiiliyhteisön tiiviin yhteistyön luomiseen sekä kulttuuristen ja taloudellisten hyötyjen syventämiseen. Tekstiiliteollisuuden haasteet, tuotannon ympäristövaikutukset sekä globaali jakautuminen tekee konferenssista ajankohtaisen ja aihepiiriltään tärkeän. Väreihin liittyvä tutkimus, värien käytön ja moninaisten merkitysten ymmärtäminen on oleellista niin tekstiiliteollisuudelle, kuin suunnittelijoiden sekä yksittäisten tekstiilitaiteilijoiden työskentelylle. Konferenssi on suunnattu organisaatioiden jäsenille, tekstiilitaiteilijoille ja muille tekstiilialan ammattilaisille sekä väreistä ammatillisesti kiinnostuneille.

O H J E L M A

Torstai 8.6.2023 Koko Kirjo – The Whole Spectrum SEMINAARI (esityskieli: englanti)
Seminaari on avoinna kaikille väreistä ja tekstiileistä kiinnostuneille. Hinta: 40€/TEXOn ja/tai NTAn jäsenet, 70€/ muut
Kansainvälinen seminaari kokoaa organisaatioiden hallitukset, jäsenet, tekstiilialan ammattilaiset ja taiteilijat Museokeskus Vapriikin tiloihin Tampereelle. Koko päivän kestävän seminaarin luennot käsittelevät laaja-alaisesti värien käyttöä tekstiilitaiteen historiassa ja tässä päivässä kestävän kehityksen näkökulmasta. Hinta sisältää luentojen lisäksi lounaan sekä iltapäiväkahvin.

SEMINAARIN OHJELMA
9.00-9.30      Alkusanat
                      TEXO Jaana Woll

                      NTA Lilý Adamsdóttir
9.30-10.00    Väritaiteen juurilla
                       Vastaava museolehtori, FT, dos. Leena Svinhufvud
10.00-10.30  Luonnonvärimenetelmät
                       Vuoden Värjäri, tekstiilitaiteilija Ulla Lapiolahti
10.30-11.00  Biopohjaiset värit / BioColour -hanke
                       Professori, FT, dos. Riikka Räisänen
11.00-12.30  Lounas // Ravintola Valssi
12.30-13.00  Taiteilijan näkökulma
                       Tekstiilitaiteilija, TaM Inka Kivalo
13.00-13.30  Vuoden tekstiilitaiteilija 2023
                       Tekstiilitaiteilija, TaM Laura Isoniemi
13.30-14.00  Taiteilijan näkökulma
                       Tekstiilitaiteilija, TaM Elina Helenius
14.00-15.00  Kahvitauko // Ravintola Valssi
15.00-15.30  Väritrendit
                       TaT Pirjo Seddiki, Inter Color Finland
15.30-16.00  Rakenteellinen väri, Iridesenssi
                       Tutkija, TaM Noora Yau
16.00-16.15  Vapaata keskustelua

Perjantai 9.6.2023 Koko Kirjo – The Whole Spectrum EKSKURSIO 
Ekskursio on suunnattu vain TEXOn ja/tai NTAn jäsenille. Hinta: 30€
Perjantaina konferenssivieraat suuntaavat ekskursiolle Forssaan. Yhteistyökumppanina toimii
Forssan museo, jossa tapaamme museonjohtaja Kati Kivimäen ja museolehtori Kristiina Huttusen. Päivän aikana tutustutaan Kuosikeskukseen, jonka keskiössä on vuonna 1849 alkanut tekstiiliteollisuuden tuottama merkittävä tekstiiliteollisuusaineisto ja -kokoelma. Kokoelma koostuu tekstiilin valmistukseen, tuotekehittelyyn ja esittelyyn liittyvästä aineistosta mm. esineistä, valokuvista, värjäysresepteistä, kuosinäytteistä ja -luonnoksista. Konferenssivieraille tarjoutuu tilaisuus kurkistaa arkistoon, joka valottaa suomalaisen painokangas-tuotannon suurteollista historiaa 1800-luvulta aina 2000-luvun puolelle saakka. Iltapäivällä piipahdamme myös käsipaino Rykkerissä. Hinta sisältää bussimatkan, opastuksen ja sisäänpääsymaksut museoihin sekä lounaan.

Lauantai 10.6.2023 Koko Kirjo – The Whole Spectrum WORKSHOPIT
Työpajat on suunnattu vain TEXOn ja/tai NTAn jäsenille. Hinta: 50€ (+ paikan päällä maksettava materiaalimaksu n. 10€-50€)
Lauantaina järjestetään neljä tekstiiliaiheista työpajaa. Konferenssivieraille suunnatut vapaavalintaiset työpajat järjestetään Taitokeskus Verkarannan sekä Taitokeskus Epilän tiloissa Tampereella. Työpajojen sisältö käsittelee monipuolisesti tekstiilin työstömenetelmiä konferenssin väriteemaa unohtamatta. Huomioi, että kussakin työpajassa on 12 paikkaa, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lue alta kuvaukset työpajoista ja valitse mieleisesi!

A) Työpaja: Himmeli
Kurssilla tutustutaan himmelien historiaan ja materiaaleihin. Opetellaan tekemään himmelin perusmuotoja sekä yhdistämään niitä. Materiaalina käytetään ohuita valkoisia paperipillejä. Mahdollisuus toteuttaa oma kokonaisuus tai mallista seinähimmeli. Opettaja: Titta Eräniitty
B) Työpaja: Eko Print: Kasvien kuviot 
Ekoprinttaus eli ekopainanta tai kasvipainanta on yllätyksellinen kontaktivärjäysmenetelmä, jossa painetaan kasvien kuvioita kankaalle tai paperille. Pohjustetun materiaalin kanssa tiiviiseen kontaktiin aseteltujen kasvien muodot ja värit siirretään printattavaan kankaaseen tai paperiin höyryttämällä tai keittämällä. Lisätehosteina voidaan käyttää erilaisia väri- ja apuaineita. Kurssilla valmistetaan yksilöllisten suunnitelmien mukaan harjoituksia eri puretuksella pohjustetuille kankaille ja papereille. Ohjaaja: Taina Keskinen
C) Työpaja: Tuftaus
Tuftaaminen kankaalle on kuin maalaisi taulua langalla. Kurssilla käytämme siroa käsityökalua, tuftausneulaa, jolla saa tarkkojakin yksityiskohtia. Tällä trendikkäällä tekniikalla on monia eri variaatioita ja mahdollisuuksia tehdä upeita tekstiilipintoja. Kurssin aikana suunnitellaan ja valmistetaan minitekstiili. Ohjaaja: Anna Puolakka
D) Työpaja: Paperinaru 
Paperinaru on vanha arkinen materiaali, jota käytettiin Suomessa toisen maailmansodan jälkeen tekstiilimateriaalina, kun ei oikein muutakaan ollut. Kurssilla opitaan ymmärtämään paperinarun historiaa, parhaita ominaisuuksia ja rajoitteita tekstiileitä valmistettaessa. Käytössä on Taito Pirkanmaan tuotannossa olevia paperinaruja, ryijynukitukseen soveltuvia pohjakankaita, ryijyneuloja, virkkuukoukkuja, kangaspuut, kudontakehykset sekä vyyhdinpuita. Kokeilujen jälkeen toteutetaan oma minitekstiili. Ohjaaja: Marja-Liisa Peltola

Lauantai 10.6.2023 Koko Kirjo – The Whole Spectrum GET TOGETHER ILLALLISRISTEILY
Illallisristeily on suunnattu vain TEXOn ja/tai NTAn jäsenille. Hinta: 30€
Lauantai huipentuu konferenssivieraiden yhteiseen Get Together -illallisristeilyyn Pyhäjärvellä. Hinta sisältää illallisristeilyn MS Silver Sky -aluksella. Risteilyn kesto 2h. Risteilyn jälkeen mahdollisuus savusaunaan ja uintiin Saunaravintola Kuumassa Laukontorilla. (omakustanteinen)

I L M O I T T A U T U M I N E N

Koko Kirjo – The Whole Spectrum konferenssi on loppuunmyyty! Ilmoittautuminen on päättynyt! 

Konferenssi toteutetaan Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston sekä Suomen Kulttuurirahaston tuella.

///////

LISÄTIEDOT
Tekstiilitaiteilijat TEXO ry, Koko Kirjo -hanketyöryhmän koordinaattori Miia Pöytälaakso,

puh: 0400 613 530, sähköposti: info@tekstiilitaiteilijattexo.fi

https://tekstiilitaiteilijattexo.fi/ajankohtaista/
https://www.nordictextileart.net

***
Kuvituskuvassa ruotsalaisen tekstiilitaiteilijan Josabet Werkmästerin lumivärjäyskokeiluja (2022).

© Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.