Siirtymäkohtia -näyttely on Laura Isoniemen Vuoden tekstiilitaiteilija -näyttelysarjan toinen näyttely.

”Näyttelyssä tutkin ja hyödynnän eri materiaaleja ja niiden merkityssisältöjä. Nimensä mukaan näyttely esittelee töitä, jotka kertovat todellisista – ja kuvitteellista siirtymävaiheista – elämässä, työssä, väreissä; ihmisessä.

Näyttelyssä käyttämäni painotekniikan, leimasinpainon, avulla olen opettanut pintasuunnittelua vuosia eri alojen oppilaille. Se on havainnollinen tapa tutkia sitä, mistä kuviopinta koostuu ja mikä on kuvio. Tehtävä on harjoitus käden, silmän ja aivojen yhteistyöstä lisättyinä sommittelutaitoon ja symmetrian ymmärrykseen. Tehtävän tekeminen vaatii keskittymistä, väärä liike tai ajatuksen harhailu muuttavat suunnitellun kokonaisuuden pysyvästi. Oma viehätys on tekniikan rauhoittava vaikutus tekijäänsä; tekijän ja painovälineen välinen, satojen painokertojen aikana syntyvä ”suhde” pintoja yhdessä toteutettaessa, on läsnäoloa ja luovuutta vaativaa vuoropuhelua, neuvottelua ja peliä. Painoprosessin edetessä ajatus kirjaimellisesti etenee ja kuviomuoto antautuu yhä kiinnostavimmiksi kuviopinnoiksi. Kohdallani kuviomuoto prosessin aikana taipui neliöstä kukkaniityksi.

Kaikki vaiheet olivat tärkeitä. Tein paljon kokeiluja ja kelpuutin vain oman tyyppiseni kuviot. Teoksissa haastoin itseni ja tutkin, miten luoda mahdollisimman monta erilaista kuviota vain yhtä väriä ja muotoa käyttämällä. Oman lisänsä tuovat materiaalit ja värit, jotka tässä yhteydessä rajasin pois. Vakuutuin siitä, miksi tämä tehtävä on ollut pidetty. Se herättää kuvioruokahalun. Tehtävien kautta voi ymmärtää kuvioiden ja luovuuden rajattomat mahdollisuudet, jo yhdellä värillä ja muodolla. Olen systeemien rakentelija, ja järjestelmät kiehtovat minua. Kuvioiden teko on minulle tapa jäsentää ajatuksia ja saada asiat paikoilleen, kuvio kerrallaan. Vuoropuhelu kuvioiden kanssa ei ole koskaan yällätyksetöntä, se on kuin peliä muotojen sommittelumahdollisuuksien kesken; parhaimmillaan elementit ovat harmoniassa ja kappaleista tulee enemmän kuin osiensa summa, kaunis kuviopinta, jossa joka elemetillä on oma tehtävänsä.”

Näyttelyä tukemassa:
Suomen kulttuurirahasto & TEXO

S I I R T Y M Ä K O H T I A
Laura Isoniemi
30.5.-22.6.2023

Galleria Pirkko-Liisa Topelius
Hietalahdenranta 17
00180 Helsinki