Tekstiilitaiteilija Raija Jokisen näyttely on avautunut Galleria Saskiassa Tampereella. Näyttelyn töissä esiintyy ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavia orgaanisia kuvioita, jotka lomittuvat ja sulautuvat juuristojen ja oksien kaltaisiin muotoihin. Muotojen samankaltaisuus, loputon variointi ja niiden elämää ylläpitävä luonne kiehtoo Jokista. Taiteilija kertoo teoksistaan näin: ”Koostan kuvia olemisen tilanteista, käänteistä ja tuntemuksista kuitu kerrallaan. Keskiössä on ihmisen hahmo, tyyppi, joka on kuka vaan, ja jossa risteävät sisäiset ja ympäristön tunnelmat, kasvit ja eläimet. Ulkoinen vaikuttaa sisäiseen ja päinvastoin, mutta missä kulkee rajapinta niiden välillä?”

Jokinen käyttää teostensa materiaalina pellavakuitua, jota hän työstää piirtämiseen, maalaukseen ja kuvanveistoon verrattavalla tavalla. Kehittämänsä tekniikan avulla Jokinen rakentaa vapaita, orgaanisia muotoja, jotka eivät rajaudu kehyksiin. Tekniikka kumpuaa tekstiilin perinteestä ja sillä on yhteyksiä myös paperinvalmistukseen. Galleria Saskian näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

Raija Jokisen teoksia on ollut esillä n 200 koti- ja ulkomaisessa näyttelyssä vuodesta 1990. Hänelle on myönnetty muun muassa Uudenmaan taidepalkinto 2015, Sipoon taidepalkinto 2019 sekä Vuoden Tekstiilitaiteilija 2020-tunnustuspalkinto. Vuonna 2022 taiteilijan teoksista julkaistiin kirja Raija Jokinen – Regard d´artiste , jota on saatavissa näyttelystä.

RAIJA JOKINEN
15.9.-4.10.2023
GALLERIA SASKIA
Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Avoinna ma-pe 12-18, la-su 12-16

galleria@tampereensaskiat.com
www.tampereensaskiat.com

Lisätietoja:
Raija Jokinen
raija.jokinen@iki.fi

instagram @raijajokinen
www.linktr.ee/raijajokinen