Näyttelykokonaisuus sisältää tekstiiliveistoksia, muotokuvia, vaatefragmentteja ja -tutkielmia sekä syanotypioita ja monotypioita kankaalle. Teokset ovat visuaalisia tutkimusmatkoja olemassaolon perimmäisten kysymysten äärelle. Taiteilija pohtii omaa kulttuurista identiteettiään sukupolvijuoksussa, suhteessa aikaan ja paikaan, yhteiskunnallisiin ilmiöihin, itseensä ja muihin.  

Taiteilija käy keskustelua kyseisten teemojen pohjalta käyttäen vanhoja sukunsa esineitä, vaatekappaleita, merkityksellisiä materiaaleja sekä monia eri tekniikoita. Käytetyillä materiaaleilla sekä tekniikoilla on erityislaatuinen asema ja symbolinen merkitys visuaalisessa kerronnassa. Niiden tuoma muisti, sisältö ja viesti muuttaa muotoaan uusissa konteksteissa aina uudella tavalla.   

Käytettyinä tekniikoina on ompelu, kehyskudonta, syanotypia, tšekkiläinen perinnetekniikka sinipainanta, laser kaiverrus kankaalle ja vanerille, sekä niiden yhdistelmiä.  

———— 

Jana Vyborna-Turunen on tšekkiläissyntyinen, Tampereella asuva ja työskentelevä taiteilija. Hän on Prahan yliopistosta valmistunut filosofian maisteri sekä Helsingin Taideteollisen korkeakoulun pukutaideosastolta valmistunut taiteen maisteri. Hän on työskennellyt puku- ja tekstiilitaiteen parissa yli 20 vuotta ja toimii tällä hetkellä uusissa taiteen konteksteissa Hämeen ammattikorkeakoulun lehtorina. 

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto. 

Kaltaisiani
Jana Výborná-Turunen
21.10.-9.11.2023
IsoGalleria Ronga, Tampere

KUVA: Susanna Lyly