KUVAN KUTOJAT – Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen -näyttely on parhaillaan käynnissä Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä. Näyttelyn teemoittamana Rovaniemen taidemuseo järjestää luentosarjan, joka esittelee suomalaista tekstiilitaidetta laajasti eri näkökulmista. Luennolla tutustutaan mm. kuvakudoksen historiaan, värin merkitykseen tekstiilien suunnittelussa, jacquard-kudontatekniikkaan, pohjoissuomalaisiin raanuihin ja Rovaniemen taidemuseon kokoelmien tekstiilitaiteeseen.

Luentosarjan ensimmäisessä osassa torstaina 11.1. ääneen pääsee TEXOlainen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemi, jonka luento esittelee kuvakudoksen historiaa ja muutosta seinävaatteesta taidemuodoksi. Esitelmä avaa suomalaisen kuvakudoksen historiaa vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelystä tähän päivään. Luento alkaa klo 17:30, ja sen kesto on n. 1h.

Luentosarjan toinen osa / Heidi Pietarinen: Käpyjä ja männyntaimia kutoen / keskiviikko 17.1. klo 17:30
Tekstiilialan professori Heidi Pietarisen luento käsittelee väriä suomalaisessa tekstiilitaiteessa ja -suunnittelussa. Se luo välähdyksiä tekstiilitaiteen historiaan ja kertoo tekstiilitaiteilijoiden kuten Dora Jungin ja Marjatta Metsovaaran väriajattelusta. Miten omaperäisiä tekstiilien väritykset olivat 1950–1970-luvulla? Mitä tarkoittaa ”niukkuuden estetiikka” tai hyvä värisilmä tekstiilisuunnittelussa ja kuka määrittelee ne?

Luentosarjan kolmas osa / Ritva Jääskeläinen: Kuvia kankaalle – kerros kerrokselta / keskiviikko 24.1. klo 17:30
Tekstiilialan yliopisto-opettaja Ritva Jääskeläinen kertoo omien tekstiiliteostensa kautta mm. jacquard-kudontatekniikan mahdollisuuksista tekstiilitaiteessa. Jääskeläinen hyödyntää jacquard-kudotuissa teoksissaan värien visuaalista sekoittumista, jolloin vähintään kaksi kantaväriä synnyttää uuden värin näköaistimuksessa. Lisäksi luennolla kuullaan Jääskeläisen tekstiiliteoksista, joissa kankaalle muodostuu kuva erilaisten kerrosten kautta kirjomalla, maalaamalla ja paperitekstiilitekniikalla. Tekstiilitaiteessa värit ja materiaalit ovat hyvin ilmaisuvoimaisia työvälineitä. Yhdessä ne muodostavat erilaisia esteettisiä lopputuloksia; kerros kerrokselta.

Luentosarjan neljäs osa / Jenni-Liisa Yliniva: Pohjoissuomalaisten raanujen värikirjoa / keskiviikko 31.1. klo 17:30
Tekstiilialan yliopisto-opettaja Jenni Ylinivan luennolla keskitytään raanuihin. Raanu-sana kuvaa erilaisia kudottuja ja villaisia tekstiilejä, joita on käytetty yleisimmin peitteinä. Pohjois-Suomessa raanu on säilyttänyt vanhimman ja yksinkertaisimman muotonsa ja ollut ryijyäkin merkittävämpi kudonnainen. Luento esittelee pohjoissuomalaisia raanuja aina talonpoikaisajalta nykypäivään ja tutustuttaa Peräpohjolan kansannaisten perinteisiin sommitelmiin sekä tekstiilitaiteilija Elsa Montellin värikylläisiin maisemiin.

Luentosarjan viides osa / Johanna Oksanen ja Anniina Ukkonen: Naamiot näyttämöllä / keskiviikko 7.2. klo 17:30
Muodin ja vaatetussuunnittelun yliopistonlehtori Johanna Oksanen ja tanssitaiteilija Anniina Ukkonen esitelmöivät näyttämötaiteesta.

Luentosarjan kuudes osa / Riitta Kuusikko: Tekstiiliteoksia kokoelmissa ja julkisissa tiloissa Rovaniemellä / keskiviikko 14.2. klo 17:30
Taidemuseonjohtaja Riitta Kuusikon luennolla tutustutaan Rovaniemen taidemuseon kokoelmien tekstiilitaiteeseen.

SISÄÄNPÄÄSY

Kaikille luennoille sisäänpääsy näyttelylipun hinnalla tai Museokortilla. Luentojen kesto on n. 1h.
Kaikki luennot striimataan. Voit ostaa lipun striimiin Lippu.fi -palvelun kautta: https://www.lippu.fi/eventseries/name-3564694

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

K U L T T U U R I K E S K U S  K O R U N D I
Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi

***


Teoskuva: Elsa Montell-Saanio, Processus vitae, 1965, yksityiskohta. Rovaniemen taidemuseo, Rovaniemen kaupungin kokoelma. Kuva: Mervi Löfgren.