Tekstiilitaiteilijat TEXO ry on myöntänyt Vuoden tekstiilitaiteilija 2024 -palkinnon Ariadna Donnerille. Ateneumista vuonna 1969 valmistunut tekstiilitaiteilija Ariadna Donner (s.1946) on palkittu pitkäjänteisestä ja omaleimaisesta työstään kuvakudoksia valmistavana taiteilijana. Kuvittajanakin toiminut Donner on tehnyt kuvakudoksia lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Donner on osallistunut aktiivisesti alan kansainväliseen näyttely- ja järjestötoimintaan. Teknisesti vaativan ammatillisen erityisosaamisen vähentyessä myös Suomessa Donner todistaa töillään pitkän kulttuuriperinnön omaavan tekniikan elinvoimaisuutta ja jatkuvuutta.

Vuoden tekstiilitaiteilija -palkinto on merkittävin tekstiilitaiteen palkinto Suomessa. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry nostaa palkinnon perusteluissa esiin erityisesti Donnerin taiteellisen prosessin omaehtoisuuden sekä hänen käyttämänsä kuvakudostekniikan tarinallisuuden ja taidokkuuden. Donnerin hyödyntämä tekniikka kunnioittaa ja juhlistaa taiteellisen prosessin vapautta, hitautta ja kiireettömyyttä. Kuvakudostekniikka vaatii oman ilmaisun tinkimätöntä seuraamista, joka monesti tarkoittaa teoksen osien purkamista ja uudelleen luomista yhä uudelleen. 

Päättymättömien tarinoiden kertoja
Donnerin mukaan tärkeintä on valmiin työn oikea tuntuma ja sommittelu, värien ja muotojen liike, teoksen hengittäminen ja kerronnallisuus. Työskentelystään hän kertoo: “Teokset ovat kuin päiväkirjoja. Kudon niihin ajatukseni. Kaikki liittyy kaikkeen, oma arki ja lähipiirin tapahtumat, uutiset ja ympäristö. Alkusysäys uudelle työlle saattaa lähteä uutisesta, kuten New Yorkin kaksoistornien romahdus, joka sysäsi liikkeelle Pitkä punainen vuosi teoksen. Yhtä hyvin valon siivilöityminen ikkunasta tai läheisen ihmisen poismeno voivat panna uuden työn liikkeelle. Luonnostelen töitä hyvin suuntaa antavasti piirtäen ilman väriä, usein vain osan teoksesta kerrallaan. Värit, detaljit ja työn jatkosommittelu tulevat mukaan työn edetessä. Mitä pidempi prosessi, sitä parempi. Tarina ei lopu, jokainen työ on ikään kuin jatkoa edelliselle.”

Donner on uransa aikana tehnyt kuvituksia ja taittotyötä erilaisiin kulttuurilehtiin ja opettanut mm. kankaanpainantaa eri puolilla Suomea. Kuvakudostekniikan hän löysi jo 1980-luvulla Puolan taiteilijaliiton järjestämän kurssin myötä, ja on siitä lähtien syventynyt tekniikkaan. Donnerin teoksia löytyy mm. valtion sekä eri säätiöiden kokoelmista. Hänellä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä, ja hän on osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Donner on ollut European Tapestry Forumin hallituksen jäsen vuodesta 2008 ja on jo sitä ennen ollut aktiivisesti edistämässä kansainvälistä kulttuurivaihtoa sekä kuvakudostaiteen näkyvyyttä niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

PALKINTOTILAISUUS
Ariadna Donnerin Vuoden tekstiilitaiteilija -palkintotilaisuus järjestetään Rovaniemen Kulttuuritalo Korundissa lauantaina 20.1.2024 klo 16:00 alkaen. Nimitystä juhlistetaan
Kuvan kutojat yhteisnäyttelyn puitteissa. Tilaisuuden avauspuheen pitää Rovaniemen Taidemuseon johtaja Riitta Kuusikko, ohjelmasta vastaa palkittu joikaaja ja kirjailija Niillas Holmberg. Juhlapuheesta vastaa TEXOn puheenjohtaja Jaana Woll. Tilaisuus esitetään suorana TEXOn instagram @texo_ry kanavalla. 

LISÄTIEDOT JA HAASTATTELUPYYNNÖT:
Vuoden tekstiilitaiteilija 2024, Ariadna Donner p. 040 846 8893, ariadna@znak.fi
http://ariadna.znak.fi

Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n puheenjohtaja, Jaana Woll p. 040 570 7792 info@tekstiilitaiteilijattexo.fi

***
Artikkelin kuvituskuvassa Ariadna Donner kuvakudoksensa Seisoin Rannalla (2011) edessä. Kuva Mika Friman, Oulun taidemuseo