Tekstiilitaiteilija Riitta Turusen näyttely LANGALLA on esillä Galleria Uusikuvassa Kotkassa. Näyttelyyn on koottu tekstiiliteoksia viimeisen viiden vuoden ajalta. Pääosassa ovat kudotut tekstiilit.

”Langalla on korjattu, ommeltu, kudottu, parsittu, kirjottu, punottu ja sidottu. Minulle lanka on ainetta, joka joskus lähentelee aineettomuutta, joskus taas on rouhean materiaalista.” Turunen kuvailee teoksiaan. Kudonnassa häntä kiehtoo se, miten yksinkertaisilla sidoksilla saadaan aikaan vaihtelevia, moni-ilmeisiä rakenteita ja pintoja. Kutoessaaan Turunen kokee liittyvänsä ikiaikaiseen traditioon. Kädet työskentelevät, kudos kasvaa lanka langalta ja aika sitoutuu lopputulokseen. Teoksessa yhdistyvät väri, materiaali, pinta, rakenne ja tila. Kudonnan lisäksi Turunen käyttää  kirjonta- ja parsintatekniikoita. Esillä on sarja ”Vasenkätistä”, jossa vasemmalla kädellä maalatut luonnokset on parsien muunnettu tekstiileiksi. ”Joskus työ on selkeä alun ajatuksesta lopputulokseen. Usein työllä on kuitenkin oma tahto, jota parhaani mukaan kuuntelen,” Turunen päättää.

Tekstiilitaiteilija Riitta Turunen (s.1957) asuu ja työskentelee Heinävedellä,
 Pohjois-Karjalassa. Hän oli Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n vuoden tekstiilitaiteilija 2022.

L A N G A L L A  –  T E K S T I I L I T E O K S I A
3.2. – 24.2.2024

Galleria Uusikuva
Satamakatu 9
48100 KOTKA

***

Kuvituskuvassa Riitta Turusen teokset esillä Galleria Uusikuvan tiloissa Kotkassa.